Blog despre culturism
Uleiul de peste & Omega 3, 6 si 9
marți, 20 ianuarie 2015
Se recomanda consumul de peste – somon, macrou, hering, pastrav de balta, sardine, ton alb – de doua ori pe saptamana pentru a asimila omega-3 in cantitate suficienta. Dar nu oricine are posibilitatea sa includa in meniul saptamanal peste si, prin urmare, se poate apela la un supliment precum capsulele cu ulei de peste sau cele cu omega 3-6-9. Uleiul de peste este sursa de omega-3.
Acizii grasi omega-3 Omega-3, o grasime polinesaturata, se gaseste in trei forme: acid docosahexaenoic (DHA), acid eicosapentaenoic (EPA) si acid alfa-linoleic (ALA). DHA si EPA reprezinta omega-3 de origine marina si se gasesc in mare parte in peste. ALA este o sursa vegetala de omega-3 si se gaseste in nuci, uleiuri vegetale precum canola si uleiurile din seminte de soia si seminte de in. Acizii grasi omega-3 pot reduce trigliceridele, riscul aparitiei atacurilor de cord, accidentelor vascular cerebrale si aterosclerozei si regleaza bataile inimii. De asemenea, poate avea beneficii asupra memoriei si a performantelor mentale in general. Recomandarile World Health Organization sunt sa se consume 0.3-0.5 g de EPA si DHA pe zi, precum si 0.8-1.1 g de ALA.
Acizii grasi omega-6 Acizii grasi omega-6 sunt acizi grasi polinesaturati si se gasesc in nuci, seminte si uleiuri vegetale, precum cele de soia, sofran, floarea-soarelui si porumb. American Heart Association recomanda ca 5-10% din caloriile consumate zilnic sa fie din surse de omega-6. Inlocuirea grasimilor saturate cu omega-6 scade riscul aparitiei bolilor de inima.
Acizii grasi omega-9 Grasimile omega-9 sau acidul oleic, sunt grasimi mononesaturate. Se gasesc in abundenta in uleiul de masline, uleiul de sofran, uleiul de canola, avocado si nuci, migdale, alune. Spre deosebire de omega-3 si omega-6, omega-9 nu este considerat un acid gras esential; poate fi produs de catre organism. Suplimentarea poate fi benefica. Acizii grasi omega-9 reduc nivelul de colesterol rau din organism – LDL –, reduc sansele aparitiei bolilor cardiovasculare si accidentelor vascular cerebrale. Cele mai multe surse mononesaturate contin cantitati mari de vitamina E, un antioxidant puternic.
(dupa un articol de pe livestrong.com)