Blog despre culturism

Tipurile de creatina si beneficiile acestora

vineri, 5 iunie 2015

Tipurile de creatina si beneficiile acestora

Suplimentele cu creatina se numara printre cele mai cautate suplimente pentru crestere in masa musculara din lume.  Creatina este un acid organic care se gaseste in mod natural in organism, 95% aflandu-se in muschii scheletici, iar 5% in inima si in rinichi. Organismul nostru ia zilnic aproximativ 2 g de creatina din alimente, precum si din ceea ce produce corpul. Creatina este un supliment ergogenic. Numeroase studii au dovedit efectul ergogenic pe care il are creatina (ajuta la cresterea in masa musculara si imbunatateste performanta).  Alte studii afirma ca exista si anumite beneficii pe care creatina le poate avea asupra sanatatii organismului nostru. In prezent, se cunosc mai multe tipuri de creatina.  Fiecare tip de creatina difera de cealalta, la nivel de compozitie, solubilitate si eficacitate. Unele tipuri de creatina sunt mai solubile, ceea ce le face sa fie mai eficiente; alte  forme de creatina contin substante chimice care cresc puterea de absorbtie si de asimilare a acesteia in muschi si elimina necesitatea unei faze de incarcare. In mod general, toate formele de creatina indeplinesc aceleasi roluri: 

- influenteaza cresterea in masa musculara si in volum muscular

- imbunatatesc forta

- ofera energie in timpul antrenamentelor

 

Monohidrat de creatina (Monohydrate) Monohidratul de creatina este o forma de creatina pe care sportivii o folosesc de zeci de ani si este considerata a fi cea mai eficienta. Suplimentele ce contin monohidrat de creatina sunt in prezent cele mai vandute suplimente in comparatie cu suplimentele ce contin alte forme de creatina. Avantajele acestui tip de creatina consta in puritate si eficacienta. Puritatea creatinei este o caracteristica importanta, deorece cu cat creatina este mai pura cu atat este mai eficace. De exemplu, Creatina Creapure este fabricata in Germania si este considerata cea mai pura creatina din lume (99.8 %). Valoarea monohidratului de creatina a fost dovedita prin rezultatele uimitoare obtinute in urma mai multor studii. Dezavantajele pe care le prezinta monohidratul de creatina sunt solubilitatea si absorbtia redusa a acesteia. De asemenea, aceasta poate provoca disconfort gastric, cel mai intalnit disconfort  fiind balonarea. 

Creatina Etil Ester (Ethyl Ester) Creatina Etil Ester este o alta forma de creatina care este cunoscuta ca fiind creatina cu cea mai buna absorbtie. Creatina Etil Ester este o creatina ce are atasat un ester, formula ce favorizeaza o absorbtie a creatinei de pana la 99% in organism. De asemenea, administrarea creatinei Etil Ester nu necesita o faza de incarcare. 

Creatina alcalina (Kre-Alkalyne) Creatina alcalina este un tip de creatina protejata cu un sistem de tamponare a pH-ului care nu transforma creatina administrata in creatinina intr-un timp atat de scurt ca alte tipuri de creatina dupa absorbtia acesteia in tesutul muscular. Kre-Alkalyne este un tip de creatina care este legata de o molecula. Spre deosebire de creatina monohidrat, aceasta nu provoaca balonare. Inca nu au fost efectuate studii in ceea ce priveste efectele acestei forme de creatina, insa feedback-ul primit de la consumatorii aceastei creatine este unul pozitiv. 

Creatina HCL (Clorhidrat de Creatina) Creatina HCL a fost descoperita in anul 2003 si este cel mai nou tip de creatina aparut pe piata. Creatina HCL are avantajul de a nu genera retentie de apa in organism. Nu necesita o faza de incarcare si nu creeaza disconfort gastric.  De asemenea, formula creatinei HCL permite o mai buna absorbtie si solubilitate. 

(dupa un articol de pe bodybuilding.com)