Blog despre culturism
9 alimente care sustin cresterea in masa musculara
miercuri, 8 iulie 2015
Cand vine vorba de consumul alimentelor pentru crestere in masa musculara si forta, fiecare dintre noi stie ca exista produse care respecta regulile stricte ale nutritiei. Pe de alta parte, sunt si alimente care au fost subestimate, din acest punct de vedere. Fa-ti o favoare tie insuti si incearca aceste produse. Apoi, adauga-le la programul tau nutritional pentru dezvoltarea masei, a fortei si pentru refacerea de dupa antrenamente.
1.Stridiile
Stridiile contin zinc, care joaca un rol important in productia naturala de hormoni, lucru relevant pentru oricine ridica greutati. Zincul creste rata de conversie a androsteronului in testosteron, iar, atunci cand este combinat cu antrenamente, influenteaza productia naturala de testosteron.
Alte alimente bogate in zinc sunt ficatul de pui si semintele de dovleac.
2. Iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc este produs in parte prin strecurarea lichidului si carbohidratilor, care se gasesc in exces in iaurtul normal, pastrand o mai mare concentratie de proteine. Iaurtul grecesc contine o concentratie mai mare de cazeina, o proteina cu eliberare lenta. Proteinele din cazeina se descompun incet in aminoacizi.
Studiile demonstreaza ca in cazul in care cazeina este administrata inainte de culcare, nivelul de aminoacizi din sange este mai ridicat, iar sinteza proteica creste cu 22%.
3. Carnea (si alte alimente cu continut de grasimi saturate)
Multi culturisti pot beneficia de pe urma grasimilor saturate (carne, oua, lactate). In cazul in care te antrenezi folosind greutati aditionale, in mod special, greutati mari, si consumi alimente bogate in grasimi sanatoase, vei obtine rezultate mai bune. Fii atent insa, sa nu consumi mai mult de 15% de grasimi din totalul caloriilor zilnice.
Din motive de sanatate, evita consumul de grasimi nesaturate.
4. Fulgii de ovaz (si alte alimente bogate in fibre)
Subestimate si subevaluate pana acum, fibrele retin apa si elibereaza tractul intestinal de resturile nefolositoare. Pe langa alte beneficii, fibrele diminueaza efectele chimicalelor asimilate de organism prin alimentatie. Cel mai bun exemplu de hrana bogata in fibre sunt fulgii de ovaz. O singura portie contine o cantitate mare de carbohidrati complecsi si 13% din necesarul zilnic de fibre.
Barbatii adulti ar trebui sa consume aproximativ 40 g de fibre zilnic; femeile, 25 g. Aceste sume se bazeaza pe o dieta de 2000-2500 de calorii; daca raportul de calorii este mai mare, ai nevoie de mai multe fibre.
Pentru ca fibrele sunt digerate lent, trebuie sa eviti sa consumi o cantitate mare inainte de antrenament. De asemenea, poate fi in detrimentul tau sa consumi mese bogate in fibre imediat dupa antrenament, din moment ce primele 2 ore post-antrenament sunt critice in privinta consumului de nutrienti.
Cel mai indicat este sa consumi alimente bogate in fibre la alte mese din timpul zilei. Aceste alimente includ cereale integrale, fructe, legume, seminte, nuci etc.
De asemenea, iti recomand sa nu uiti de alimentele bogate in fibre solubile, precum merele, citricele, morcovii, mazarea, fasolea sau ovazul.
5. Grapefruit-ul
Grapefruit-ul contine vitamine complexe, precum vitamina C, care faciliteaza functionarea proprice a sistemului metabolic. Studiile demonstreaza ca vitamina C are calitatile unui arzator de grasimi. O jumatate de grapefruit contine aproximativ 40 mg de vitamina C.
Substantele continute de grapefruit pot reduce nivelul de insulina, regland astfel rata metabolica. Cand nivelul de insulina este unul constant, organismul proceseaza energia intr-un mod mult mai eficient.
6. Sfecla
Valoarea sucului din sfecla, in special al sfeclei rosii, consta in abilitatea acestuia de a influenta productia naturala de oxid nitric, un gaz care determina dilatarea vaselor de sange si permite acomodarea acestora la un flux sangvin mai mare.
Un flux sangvin imbunatatit conduce la transportul oxigenului si al nutrientilor in muschi si tesuturi.
Consumul a doua sfecle de marime medie cu aproximativ o ora inainte de antrenament sustine performanta si creste rezistenta la efort.
7. Carnea de vita (hranita cu iarba) si untul
Carnea vacilor care au fost hranite cu iarba si untul sunt de departe superioare, datorita continutului mare de nutrienti, precum CLA (acid linoleic conjugat).
Carnea vacilor care au fost hranite cu iarba contine de 2-5 ori mai mult omega-3 decat carnea vacilor hranite cu cereale. De asemenea, contine mai mult acid stearic, care nu mareste nivelul colesterolului din sange.
8. Bananele
Bananele contin enzima numita bromelaina, care sustine libidoul la barbati. Sunt bogate in vitamina B (riboflavina). Bromelaina se gaseste din abundenta si in ananas, fruct folosit de decenii incoace pentru a vindeca indigestiile si a reduce inflamatiile.
9. Strugurii
Strugurii rosii contin resveratrol, un chimical organic bogat in polifenoli. Exista in multe fructe si legume, actionand in organism ca antioxidant si protejand de radicali liberi. Aceste molecule au efecte daunatoare asupra organismului.
Resveratrolul protejeaza boabele de struguri de invazia bacteriilor si a ciupercilor. Resveratrolul este si inhibitor de aromataza. Aromataza este o enzima care converteste testosteronul si alti androgeni in estrogen. Diminuarea la minim a acestui efect este importanta pentru persoanele care doresc sa reduca nivelul de estrogen in favoarea mentinerii sau dezvoltarii masei musculare calitative.
(dupa un articol scris de Jonathan Mike pentru bodybuilding. com)