Blog despre culturism
Orzul – valori nutritionale
marți, 20 ianuarie 2015
Cerealele bogate in fibre pot fi alegerea potrivita pentru completarea unui regim alimentar sanatos. Orzul gatit are o consistenta densa si o aroma asemanatoare cu a nucilor.
Portii si calorii O portie de orz este de aprox. 1 masura sau, daca este gatit, 157 g. O masura de orz contine 193 calorii. Apa reprezinta pana la 108 g din greutatea totala a orzului. Orzul este considerat un aliment complet.
Macronutrienti Orzul are ~44 g de carbohidrati si 6 g de fibre intr-o singura portie. O masura de orz contine 4 g de proteine si 1 g de grasimi. Orzul nu are grasimi saturate sau colesterol si contine doar 5 mg de sodiu.
Micronutrienti Orzul contine 16% din doza zilnica recomandata de niacina. De asemenea, contine 6% din doza zilnica recomandata de folat. Alte vitamine pe care acesta le contine sunt: colina, acidul pantotenic, tiamina, riboflavina si vitaminele A, K, B-6 si B-12. De asemenea, contine mineralele calciu, mangan, magneziu, fosfor, seleniu, potasiu, zinc, cupru si fier.
Sanatate Fibrele din orz sustin digestia si reduc riscul aparitiei cancerului de colon. Orzul regleaza nivelul colesterolului si protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare. Ca toate cerealele, orzul regleaza tensiunea arteriala si reduce riscul aparitiei diabetului de tib B atunci cand este consumat cu regularitate. Orzul este mai eficient in reglarea insulinei si glucozei decat ovazul. Atunci cand este administrat impreuna cu alte cereale, orzul lupta impotriva obezitatii, aterosclerozei, accidentelor vascular cerebrale.
Index glicemic Orzul are cel mai scazut indice glicemic dintre toate cerealele, incluzand graul, secara si ovazul. Indexul glicemic al orzului fiert este 35. Prin urmare, este considerat a fi o hrana saraca glicemic si o sursa ideala de carbohidrati pentru diabetici si cei care tin diete.
(dupa un articol de pe livestrong.com)