Blog despre culturism

Fumatul si culturismul

vineri, 10 aprilie 2015

Fumatul si culturismul

Este aproape imposibil sa nu fi auzit de efectele pe care fumatul le are asupra sanatatii. Pentru ca influenteaza si pulsul, respiratia si tensiunea arteriala, acesta afecteaza si performantele sportive. Culturismul si fitness-ul sunt zone in care aceste efecte sunt deosebit de vizibile. De cele mai multe ori, sportivul este determinat sa renunte la fumat pentru a-si putea atinge obiectivele. Deoarece respiratia este imediat afectata de fumat, cantitatea de oxigen absorbita de sange scade considerabil. Bataile inimii unui fumator sunt cu 30% mai rapide decat cele ale unui nefumator. Cresterea frecventei batailor inimii si a tensiunii arteriale reduce circulatia sangvina, limitand astfel performantele. Stiti ca, in culturism, ultima repetare a unei serii sau ultima jumatate de ora de cardio, sunt foarte importante. Pentru ca fumatul scade functiile plamanilor, respiratia iti este ingreunata tocmai atunci cand ai cea mai mare nevoie sa respiri corespunzator. Deoarece organismul fumatorului produce mai multa saliva, aceasta blocheaza caile respiratorii, influentand negativ respiratia. Tesuturile musculare au tot mai putin oxigen si mai mult monoxid de carbon. Gudronul interfereaza cu sistemul de curatare al plamanilor, permitand poluantilor sa se instaleze. Fumatul reduce inhalarea oxigenului cu 10% si poate dauna celulelor producatoare de testosteron. 

Efectele imediate  
Sunt putini cei care contrazic daunele pe care le provoaca fumatul pe termen lung, dar acum sunt dovezi clare ca fumatul are efecte adverse imediate asupra creierului si sistemelor cardiovascular, respirator, gastrointestinal, imunitar si metabolic. Contrar credintelor populare, fumatul dezvolta inclinatia spre depresie si altereaza chimia creierului, in special a neurotransmitatorului dopamina. Cauzeaza aparitia bronhospasmului, a tusei persistente, creste productia de saliva si reduce performantele fizice, inclusiv abilitatea de a executa exercitii cu greutati. Provoaca aparitia aterosclerozei, iar nicotina din 5 tigari pe zi dezvolta aparitia grasimilor rele in organism. Fumatul contracta vasele de sange si creste pulsul si tensiunea arteriala. Productia naturala a mucoasei in stomac este inhibata, lasand organismul sensibil la aparitia ulcerului. Fumatul cauzeaza sinuzita, rinita si pneumonie. Interfereaza cu absorbtia de micronutrienti, in special a vitaminelor C, E si a acidului folic. Toate acestea pot afecta un culturist, mai ales in cazul in care concureaza si se confrunta cu antrenamente grele, deshidratare si regim alimentar. 

Efectele pe termen lung  
Nu exista parte a corpului care sa nu fie afectata de chimicalele din tigari. Cantitatea anormala de oxigen si vasele de sange subtiate pot cauza accidente vasculare cerebrale. Fumatul poate cauza infectii ale gingiilor, caderea dintilor si respiratia urat mirositoare. Secretia redusa de mucus din plamani poate conduce la tuse cronica. Nicotina determina formarea cheagurilor de sange. Tensiunea arteriala crescuta dauneaza rinichilor. Monoxidul de carbon priveaza sangele de oxigen si conduce la depozitarea colesterolului pe peretii arterelor. Riscul ca fumatorii sa se imbolnaveasca de cancer la gura, esofag, gat si pancreas, cancer la plamani si emfizem este de 10 ori mai mare decat la nefumatori. 40% din fumatorii de gen masculin mor inainte de pensionare. 

(dupa un articol de pe livestrong.com)