Blog despre culturism

De unde luam proteinele/ Alimente bogate in proteine

marți, 20 ianuarie 2015

De unde luam proteinele/ Alimente bogate in proteine

          Proteinele  sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Proteinele intra in componenta musculaturii si constituie un element de baza in mentinerea imunitatii. Iata motivul pentru care proteinele sunt esentiale la orice varsta. Potrivit nutritionistilor, aproximativ 20% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din proteine de origine animala (carne, lactate, oua) sau vegetala (mazare, fasole, soia, alune). Proteinele animale trebuie sa provina din carnea mai usoara (peste, pui, curcan), asa-numita carne alba. Aceasta contine proteine de calitate si mai putine grasimi decat carnea rosie, fiind una dintre cele mai bune surse de fier, zinc, magneziu. - 100 g ton la gratar contin 20 g proteine - 100 g macrou - 22 g proteine - 100 g salau - 19,4 g proteine - 100 g pui la gratar - 25 g proteine - 100 g curcan la gratar - 24,5 g proteine - 100 g carne de rata - 25 g proteine - 100 g cotlet de porc la gratar -25 g proteine - 100 g carne de vaca slaba  - 20,4 g proteine - 100 g telemea de vaca - 19,4 g proteine - o cana de lapte semidegresat (250 ml) - 9 g proteine - 150 ml iaurt - 7 g proteine - un ou fiert tare (60 g) - 7 g proteine 

(Articol scris de sfatulmedicului.ro si doctorsanatate.ro)