Blog despre culturism

Alimente care influenteaza productia naturala de testosteron

marți, 20 ianuarie 2015

Alimente care influenteaza productia naturala de testosteron

      Testosteronul este un hormon prezent atat in organismul barbatilor, cat si al femeilor. Este un hormon dominant la barbati si se intampla sa fie hormonul sexual masculin. De asemenea, serveste si in alte scopuri precum formarea oaselor, marirea fortei musculare, energiei si schimbarea dispozitiei. Cand nivelul testosteronului din organism este scazut, activitatea ta sociala, antrenamentele de forta si capacitatea mentala pot fi influentate in sens negativ. Nu de putine ori este recomandata administrarea suplimentelor care cresc nivelul natural de testosteron din organism. Exista surse naturale de testosteron. 

Semnificatii Pe masura ce inaintezi in varsta, productia naturala de testosteron din organism scade. Acest lucru poate sa conduca la pierderi de masa musculara si la dezvoltarea tesutului adipos subcutanat. Testosteronul influenteaza eliberarea celulelor de grasime si contribuie la cresterea masei musculare calitative. Acestea mentin echilibrul greutatii corporale si reduc riscul aparitiei diferitelor boli. De aceea, este important ca nivelul testosteronului din organism sa fie unul normal. 

Grasimile In mod normal, grasimea este privita ca un lucru daunator. Cu toate ca acest lucru poate fi adevarat, exista si o alta latura a grasimii care ofera beneficii organismului nostru. Grasimile mononesaturate si saturate pot influenta productia naturala de testosteron. Astfel de exemple includ carnea rosie, lactatele, avocado, nucile, semintele, uleiul de masline si uleiul de in. 

Legumele crucifere Estrogenul este hormonul care poate inhiba eliberarea testosteronului din organism. Astfel, consumul de legume crucifere este foarte important. Acestea au in continut compusi numiti indoli care sustin productia testosteronului neafectat de estrogen. Exemple de astfel de legume sunt varza de Bruxelles, varza, broccoli si conopida. 

Ouale Ouale au o importanta majora in dieta multor culturisti. Sunt consumate pentru continutul lor bogat in proteine, aminoacizi, vitaminele B. Isi pastreaza aceste calitati in mod special atunci cand sunt fierte. Un alt aspect care trebuie luat in considerare este ca sunt bogate in colesterol, care poate influenta cresterea nivelului de testosteron din organism. 

Alimentele bogate in vitamine Un alt beneficiu pe care consumul de alimente care influenteaza nivelul testosteronului in organism il aduce este imbunatatirea performantelor sexuale si a calitatii spermei. Vitaminele B, vitamina E si zincul sunt cele care sustin aceasta imbunatatire, testosteronul fiind dependent de acestea. Exemple de astfel de alimente sunt asparagusul, stridiile, bananele, orezul negru si nucile de pin.

 (dupa un articol de pe livestrong.com)