Blog despre culturism

Glutamina: definitie si beneficii | Dictionar de culturism

luni, 9 martie 2020

Glutamina: definitie si beneficii | Dictionar de culturism

Glutamina este un aminoacid important cu multe functii in organism. Este caramida pe care se construiesc proteinele si este o parte critica a sistemului imunitar. Mai mult, glutamina are un rol special in sanatatea intestinala. Corpul tau produce in mod natural acest aminoacid si se gaseste in multe alimente. Cu toate acestea, poti avea nevoie de extra glutamina pentru o sanatate optima. 

Ce este glutamina? Glutamina este un aminoacid. Aminoacizii sunt molecule care joaca multe roluri in organism. Scopul principal al aminoacizilor este cel de a fi caramizi de constructie pentru proteina. Proteinele sunt cruciale pentru organe. De asemenea, au alte functii, precum transportarea substantelor in sange si lupta impotriva virusurilor si bacteriilor daunatoare. La fel ca mult alti aminoacizi, exista in doua forme diferite: L-glutamina si D-glutamina. Acestea sunt aproape identice, dar au un aranjament molecular usor diferit. Forma gasita in alimente si suplimente este L-glutamina. Unele suplimente listeaza denumirea L-glutamina, dar altele folosesc termenul mai simplu, glutamina. In timp ce L-glutamina este folosita pentru producerea de proteine si performeaza alte functii, D-glutamina pare sa fie relativ neimportanta pentru organismele vii. L-glutamina poate fi produsa in mod natural de catre organism. De fapt, este cel mai abundent aminoacid din sange si alte fluide corporale. Cu toate acestea, sunt momente in care necesaul de glutamina este mai mare decat capacitatea corpului de a o produce. De aceea, este considerata un aminoacid esential conditional, insemnand ca trebuie obtinut prin dieta in anumite conditii, precum ranirea sau boala. De asemenea, glutamina este o molecula importanta pentru sistemul imunitar si pentru sanatatea intestinala. 

Se gaseste in multe alimente: Glutamina se gaseste in mod natural intr-o varietate de alimente. S-a estimat ca dieta tipica poate sa contina 3-6 g de glutamina pe zi, dar poate varia la dietele specifice. Cele mai mari cantitati de glutamina se gasesc in alimentele de origine animala datorita continutului lor mare de proteine. De asemenea, unele alimente pe baza de plante au un procentaj mare. 

Procente de proteine din L-glutamina: • oua: 4.4% (0.6 g per 100 g e oua) • vita: 4.8% (1.2 g per 100 g de carne de vita) • lapte degresat: 8.1% (0.3 g per 100 g de lapte) • tofu: 9.1% (0.6 g per 100 g de tofu) • orez alb: 11.1% (0.3 g per 100 g de orez) • porumg: 16.2% (0.4 g per 100 g de porumb) Desi unele surse de plante, precum orezul alb sau porumbul, au un procentaj de glutamina, ele au un continut scazut de proteine. 

Beneficii: 

Este importanta pentru sistemul imunitar. Una dintre cele mai importante functii ale glutaminei este rolul ei in sistemul imunitar. Este o sursa critica pentru celulele imunitare, inclusiv globulele albe si anumite celule intestinale. Totusi, nivelurile sanguine pot scadea in cazul ranirilor majore, arsurilor sau operatiilor. Daca necesarul de glutamina a corpului este mai mare decat abilitatea sa de a o produce, corpul tau poate apela la rezervele de proteina din muschi pentru a elibera mai mult din acest aminoacid. In aditie, functia sistemului imunitar poate fi compromisa atunci cand nu exista o cantitate suficienta de glutamina in corp. Din aceste rationamente, dietele bogate in proteina, in glutamina sau suplimentele cu glutamina sunt adesea prescrise celor cu rani majore, precum arsurile. Studiile au dovedit ca suplimentarea cu glutamina poate imbunatati sanatatea, scadea riscul aparitiei infectiilor si poate scurta timpul de spitalizare dupa o operatie. 
Joaca un rol important in sanatatea intestinelor. Beneficiile pe care glutamina le are asupra sistemului imunitar sunt relationate cu rolul ei in sanatatea intestinala. In corpul uman, intestinele sunt considerate ca reprezentand cea mai mare parte a sistemului imunitar. Acest lucru se datoreaza numarului mare de celule intestinale cu functii imunitare, precum si trilioanelor de bacterii care traiesc in intestine si au impact asupra sanatatii imunitare. Glutamina este o sursa importanta de energie pentru celulele intestinale si imunitare. De asemenea, mentine o bariera intre interiorul intestinelor si restul corpului, protejand astfel impotriva permeabilitatii intestinelor. Acest lucru previne ca bacteriile daunatoare sau toxinele sa fie transportate din intestine in restul corpului. Mai mult, glutamina este importanta pentru cresterea normala si mentinerea celulelor in cadrul intestinelor. Datorita rolului major al intestinelor in sistemul imunitar, glutamina poate aduce beneficii majore asupra sanatatii imunitare sustinand celulele intestinale. 
Are efecte pozitive asupra cresterii musculare si performantei sportive. Datorita rolului pe care il are in constructia proteinei, suplimentele pe baza de glutamina imbunatatesc dezvoltarea masei musculare si performantele la antrenamente. De asemenea, glutamina scade oboseala musculara si imbunatateste refacerea dupa antrenamente intense. 

(dupa un articol scris pentru Healthline)