Blog despre culturism
Utilizeaza inteligent macronutrientii si micronutrientii
joi, 18 februarie 2016
Nutritia joaca un rol deosebit de important in antrenamentele de fitness si culturism, deoarece daca se respecta principiile acestei stiinte se imbunatatesc semnificativ performantele din sala de forta si se modifica fara doar si poate compozitia corporala. Trebuie folositi toti cei trei macronutrienti in alimentatia de zi cu zi, si anume, proteinele, carbohidratii si lipidele.
Ce sunt proteinele? Proteinele sunt molecule organice, ce sunt formate din aminoacizi, ce sunt folosite de catre organism in vederea refacerii tesuturilor si a musculaturii in cazul celor ce se antreneaza regulat in sala de forta. Este esential sa se consume minim doua grame de proteina pe kilogram corp pe zi, pentru a asigura refacerea muschilor si pentru a crea starea ce genereaza cresterea acestora. Proteinele se pot asimila din diverse tipuri de carne, cum ar fi: vita, curcanul, puiul, tonul, acestea fiind doar cateva din variantele cele mai la indemana. De asemenea, se pot folosi si branzeturile pentru a completa necesarul zilnic de proteine, aici vorbim de branza de vaci, cea de oaie si, bineinteles ca si ouale sunt o buna optiune, acestea avand valoarea biologica cea mai ridicata. Albusul de ou se poate servi fie fiert sau adaugat intr-o omleta. Al doilea macronutrient indispensabil este reprezentat de catre carbohidrati. Acestia reprezinta principala sursa de energie a corpului insa trebuie sa fie consumati cu moderatie. Consumati corect acestia ajuta la puterea de concentrare si la refacerea rezervelor de glicogen. Acesti compusi organici formati din carbon , hidrogen si oxigen pot fi simpli, cand contin mai putine molecule de zahar sau complecsi, cand contin mai multe molecule de zahar.
Cand folosim carbohidrati complecsi si cand ii folosim pe cei simpli? Este esential sa se consume o sursa de carbohidrati complecsi inainte de antrenament cum ar fi orezul, ovazul, pastele integrale, tocmai pentru a asigura energia pe toata durata antrenamentului. Dupa incheierea sesiunii de antrenament este recomandat sa se foloseasca o sursa rapida de carbohidrati si se poate consuma un fruct, aici putem vorbi de un mar , 2 felii de ananas sau o banana, pentru refacerea rezervelor de glicogen din muschi.
De ce sunt importante grasimile? Pe acest macronutrient se bazeaza organismul nostru (nervi, membranele celulare, creierul), aceste grasimi intervenind in reglarea metabolismului si foarte important de mentionat fiind faptul ca este implicat in producerea hormonului testosteron, esential in dezvoltarea masei musculare. De asemenea, contribuie si la absorbtia vitaminelor, iar important este sa folosim grasimi esentiale pe care le putem obtine din uleiul de măsline, nuci, migdale, arahide, caju, avocado. Din punct de vedere chimic, acest macronutrient este compus din lanturi de carbon si hidrogen legate de un compus de glicerol. Exista grasimi saturate si nesaturate, cele saturate fiind solide la temperatura camerei, pe cand cele nesaturate sunt lichide la temperatura camerei. Alimentele trebuie consumate proaspete pentru a obtine cantitatile de macronutrienti din ele. Este esential ca fiecare macronutrient sa se regasească la o masa si sa fie consumat in cantitati corecte in functie de obiectivul urmarit, pentru ca organismul sa il foloseasca eficient. Fiecare gram din macronutrienti furnizeaza un anumit numar de calorii si anume: un gram de proteina furnizeaza patru calorii, un gram de carbohidrati furnizeaza patru calorii, iar un gram de lipide furnizeaza noua calorii. Un rol important il constituie si micronutrientii.
Ce sunt micronutrientii? Micronutrientii sunt reprezentati de anumite substante, ce intervin in diferite procese ale digestiei. Acestia sunt vitaminele si mineralele si trebuie sa se regaseasca in organism in concentratii corecte pentru a hrani celulele corespunzator. Vitaminele se clasifica in liposolubile si hidrosolubile. Cele liposolubile sunt reprezentate de vitamina A, D, E, K, iar cele hidrosolubile de C si D. Mineralele la randul lor se impart tot in doua categorii si anume: minerale esentiale si oligoelemente. Cele esentiale sunt: magneziul, calciul, potasiul, fosforul, sodiul, iar din categoria oligoelementelor fac parte: iodul, zincul, seleniul, fierul, acestea fiind doar cateva. Mineralele joaca un rol important in sanatatea sistemului osos siin sustinerea cresterii acestuia. In concluzie, promovez ideea ca fitnessul si culturismul incepe cu o dieta bine pusa la punct, care ajuta subiectul sa se dezvolte armonios din punct de vedere fizic si, de ce nu, si psihic.
(articol scris de Sebastian Berizoschi)