Blog despre culturism

Antrenamentele cardiovasculare si metabolismul

joi, 18 februarie 2016

Antrenamentele cardiovasculare si metabolismul

Simplificat, metabolismul reprezinta totalitatea proceselor realizate in corp pentru a transforma hrana in energie. Metabolismul este influentat de un numar de factori pe care nu ii putem influenta cum ar fi genetica, varsta sau sexul si un singur factor prin care il putem modifica, si anume 

EXERCITIUL FIZIC. Antrenamentele cardiovasculare sunt probabil cea mai neglijata parte a unei rutine de antrenament. Aceasta greseala apare de obicei in randurile incepatorilor, fapt datorat in special stereotipului creat in mass media si anume asocierea antrenamentelor cardio cu slabirea si cu plictisitoarea alergare usoara. Indiferent de obiectivele pe care ti le-ai stabilit, cardio nu ar trebui sa lipseasca din programul tau de antrenament, chiar daca ti-ai propus sa pierzi in greutate, sa cresti in masa, dar sa mentii un procent scazut al grasimilor corporale sau, pur si simplu, doresti sa-ti imbunatatesti anduranta si capacitatea de a face fata la un nivel crescut de efort. De asemenea, este demonstrat faptul ca antrenamentele cardio imbunatatesc sanatatea inimii si circulatia sangelui. 

Cardio poate fi clasificat pe trei grupe distincte dupa cum urmeaza: 
• cardio de intensitatea joasa 
• cardio de intensitate medie 
• cardio de intensitate inalta (HIIT) 

Stabilirea intensitatii, a duratei si a frecventei antrenamentelor cardio se va face in functie de obiectivele si nivelul de pregatire fiecarei persoane. In primul rand se va tine cont de nivelul conditiei fizice. 

1. Cardio de intensitate joasa 
In primul rand, pentru a obtine rezultate folosind acest tip de antrenament, trebuie facut pe perioade extinse de timp. Aceste perioade de timp pot dura intre 60 si 100 de minute. Cardio de intensitate joasa poate, si nu poate fi benefic, in deosebi barbatilor, datorita stimularii secretiei de estrogen. Un alt dezavantaj pe care il prezinta antrenamentele cardio de intensitate scazuta este pierderea in masa musculara fata de antrenamentele HIIT. Un bun exemplu ar fi compararea a doi atleti, un alergator de maraton si un sprinter. Datorita intensitatii scazute, acest tip de antrenament este recomandat persoanelor care se recupereaza dupa o accidentare, persoanelor care sufera de boli cardiace sau persoanelor care doresc sa-si imbunatateasca conditia fizica. Cateva exemple de antrenament cardio de intensitate scazuta, pot fi alergarea usoara, inotul, mersul pe bicicleta, etc. 

2. Cardio de intensitate medie 
Reprezinta o rutina de antrenament propriu zisa (workout), folosita in general pentru mentinerea greutatii corporale si a unei stari de sanatate buna. Cele mai des intalnite antrenamente cardio de intensitate medie sunt sporturile in aer liber (baschet, fotbal, etc). 

3. Cardio de intensitate crescuta (HIIT- High intensity interval training) 
Personal, prefer aceasta metoda de antrenament cardio, datorita nenumaratelor moduri in care pot fi executate aceste antrenamente, evitand monotonia, si, in deosebi a rezultatelor obtinute in comparatie cu celelalte tipuri de cardio. Un alt avantaj pe care il are antrenamente HIIT il reprezinta timpul economisit. In comparatie cu antrenamentele de intensitate scazuta a caror durata poate ajunge si la 120 de minute, in cazul antrenamentelor de intensitate crescuta timpul necesar poate fi de maxim 35 de minute. Dupa cum si numele sugereaza, acest timp de cardio se bazeaza pe ruperi de ritm, intervale de intensitate crescuta urmate de intervale de intensitate medie sau scazuta pentru a permite corpului o perioada scurta de odihna. Principalul dezavantaj al antrenamentelor HIIT il reprezinta accidentarile care pot aparea in urma unei executii incorecte. De asemenea o frecventa crescuta a acestor antrenamente poate duce la o incetinire a cresterii musculare datorita numarului crescut de calorii arse, atat in timpul antrenamentului propriu-zis, cat si in perioada de refacere imediata. Un bun exemplu il de HIIT il reprezinta sprinturile combinate cu alergarea usoara. Antrenamentul meu favorit il reprezinta combinarea a 30 de secunde sprint la capacitate maxima urmat de 3-4 minute de alergare usoara, repetate pana la epuizare. 

Concluzii 
Antrenamentele de intensitate scazuta si joasa sunt mai sigure din puncte de vedere al accidentariilor, dar consuma mai mult timp, iar raportul adus accelerarii metabolismului este scazut, acest lucru fiind datorat acomodarii corpului cu activitatile de intensitate scazuta. La polul opus, antrenamentele HIIT, prezinta anumite riscuri, in special in cazul unei incalziri neadecvate; pot aparea rupturi musculare. Principalul avantaj al HIIT il reprezinta, pe langa numarul crescut de calorii arse in timpul antrenamentului, efectele benefice pe care le are asupra metabolismului. Personal sunt de parere ca toate cele trei tipuri de cardio prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje si se pot obtine rezultate in urma incorporarii lor in rutina de antrenament, cat timp se tine cont de frecventa, intesitate si durata. 

(articol scris de Mihai Dragne)