Blog despre culturism
Superset si triset - ce sunt si la ce ne ajuta
vineri, 14 septembrie 2018
Poate ati citit sau auzit despre termeni ca superset si triset. In cazul in care sunteti interesati despre ce e vorba, va recomand sa cititi acest articol.
Superset - se refera la doua exercitii pentru aceeasi grupa executate una dupa alta fara pauza intre ele. Cand ne antrenam normal, intre o serie si urmatoarea facem pauza. La fel facem si intre exercitii. Cand vorbim de superset, pauza o vom face dupa ce executam cele 2 exercitii propuse, cate o serie din fiecare, una dupa alta. De exemplu: impins inclinat la piept cu bara - 10 repetari - dupa care nu faci pauza, ca de obicei, ci treci direct la celalalt exercitiu tot pentru piept, sa zicem fluturari cu gantere, tot 10 repetari. Abia acum, dupa ce ai facut aceste doua exercitii, faci pauza intre serii. Sunt superseturi pentru aceeasi grupa musculara, dar si superseturi antagoniste, adica pentru grupe musculare opuse. De exemplu: biceps cu triceps, piept cu spate, cvadriceps cu femurali.
Triset – se refera la trei exercitii, executate unul dupa altul pentru aceeasi grupa musculara. Abia apoi facem pauza normala dintre serii. De exemplu: impins pe orizontala la piept cu bara - 10 repetari. Treci direct la urmatorul exercitiu, sa zicem impins inclinat cu gantere, urmat de al treilea exercitiu, tot 10 repetari, sa zicem fluturari la scripeti.
La ce ne ajuta aceste tehnici, superset si triset? Executad acest tip de tehnici, vei avea un antrenament mult mai intens. Ca un antrenament sa fie intens e bine sa faci pauze cat mai scurte intre serii. In cazul nostru, pauza se face tot la al doilea sau al treilea set. Apoi sa nu vorbim de pompare, vei avea o pompare mult mai mare si asta ne intereseaza pentru ca sangele sa transporte in muschi cat mai multi nutrienti, pentru a se reface si pentru a creste. Personal, folosesc aceste superseturi si triseturi si in perioada de dinainte de concursuri, cand vreau sa golesc muschii de glicogen si vreau sa fac o incarcare cu carbohidrati la final. Si, nu in ultimul rand, sunt binevenite atunci cand poate ai o zi mai aglomerata si nu ai timp de stat prea mult in sala. Facand superseturi, in loc de o ora, vei termina in 30-40 min. Nu uitati! Pentru rezultate maxime, trebuie sa va antrenati, sa va odihniti si sa mancati corespunzator!
(articol scris de antrenor fitness Andrei Nilgesz)