Blog despre culturism
Repetari multe sau putine? Care e cea mai buna metoda?
joi, 18 octombrie 2018
Un raspuns direct ar fi ambele! In articolul de azi detaliem aceasta intrebare. Trebuie sa tinem cont ca facand repetari mai multe sau mai putine, activam diferite fibre musculare. Stim ca in culturism sunt doua etape. Prima perioada este cea de masa, urmata de perioada de definire.
In perioada de masa musculara, coboram de obicei repetarile si putem face undeva intre 6-10 repetari. De ce facem repetari mai putine? Pentru ca in perioada de masa lucram cu greutati mari, avem suficienta energie, caloriile fiind ridicate. Trebuie sa tinem cont ca, facand repetari mai putine cu greutati mari, vom activa fibrele albe din muschi. Aceste fibre sunt fibre de forta si rezistenta. Lucrand cu greutati mai mari, hipertrofia musculara este mai des intalnita. Apar acele microrupturi la nivelul fibrelor musculare, care in perioada de odihna, daca dam muschilor necesarul de nutrienti, se refac si se ingroasa pentru a fi pregatite la un nou soc muscular.
In perioada de definire musculara putem sa crestem numarul repetarilor la o serie. Poate fi undeva intre 10-15 sau chiar 20 repetari la grupele mai mari. E clar ca in aceasta perioada vom scadea greutatile, deoarece caloriile sunt mult mai scazute fata de perioada de masa. Grasimea corporala incepe sa scada, la fel si apa, si in aceste cazuri riscam accidentari serioase daca continuam cu greutati foarte mari. Fibrele activate in cazul efectuarii mai multor repetari pe serie sunt fibrele rosii. Aceste fibre sunt fibre mai lente, de rezistenta. Facand repetari mai multe, pompam mai mult sange in muschi, acest lucru facilitand dezvoltarea de noi capilare. Capilarele sunt vase mici de sange care se raspandesc in muschi si alte tesuturi ca niste nervuri. Mai multe capilare inseamna o mai buna pompare cu nutrienti in muschi, ceea ce rezulta la o masa musculara mai mare. Un alt beneficiu pe care il avem in urma executarii mai multor repetari este ca vom lucra si fibrele adanci. Asta insemanand o separare si o definire musculara mult mai buna. In plus, daca vom face mai multe repetari, vom putea imbunatati conexiunea creier – muschi, adica eficienta neuromusculara. Aceasta ne ajuta la un control mai bun a muschiului pe care il lucram, o izolare mai buna, in asa fel incat sa implicam cat mai putine grupe secundare iar stresul maxim sa fie pe muschiul targetat. In concluzie, ambele metode sunt eficiente, fie ca e vorba de repetari putine, in perioada de masa sau repetari mai multe in perioada de definire.
Si nu uitati! Pentru rezultate maxime, trebuie sa va antrenati sa va odihniti si sa mancati corespunzator!
(articol scris de antrenor fitness Andrei Nilgesz)