Blog despre culturism
Perioada precompetitionala in culturism
miercuri, 22 aprilie 2015
Pregatirea in perioada precompetitionala este una deosebita si cea mai grea perioada pentru un culturist.
Ce implica aceasta pregatire? Nutritie, antrenamente, odihna si toate acestea intr-o masura egala! Adica, tot aud pe unii ca dieta conteaza 80% si antrenamentele doar 20% sau alte altfel de procente si comparatii.
NU! Dieta, antrenamentele si odihna necesita o implicare in procent de 100% fiecare. Doar asa vor veni si rezultatele mult asteptate sau, cel putin asa vad eu lucrurile. Prin urmare, am sa va descriu mai jos, in cateva randuri, modul in care ma pregatesc eu pentru competitii si ce inseamna pentru mine dieta, antrenamentele si odihna precompetitionala. Va rog de la inceput ca nimic din ceea ce urmeaza sa cititi, sa nu luati ca pe un tipar. Aceasta "croiala" mi se potriveste mie si nu e sigur ca se potriveste si altora. Fiecare face cum crede ca e mai bine pentru el si isi asuma raspunderea pentru actiunile sale.
Sa incepem cu dieta... Pentru mine e nevoie intre 12 si 16 saptamani pentru a ajunge la forma dorita. Din ziua in care m-am hotarat sa incep dieta, renunt la paine, dulciuri si prajeli in ulei. Alimentele ce compun dieta mea sunt: fulgi de ovaz, albusuri de ou, orez, legume, piept de pui, peste, mere si, bineinteles suplimentele nutritive. (Whey Protein, BCAA, glutamina, complex de vitamine, suplimente pentru incheieturi si ligamente, oxid nitric). Dimineata, imi fac un shake din 2 cupe de proteine si le amestec cu 80-100 g de fulgi de ovaz. Mai mananc si 5 albusuri de ou. Intre micul dejun si pranz mananc un mar. La pranz mananc orez cu piept de pui, iar pe la ora 16 inca o portie de orez cu piept de pui. In jurul orei 18, mananc cam 50 g de fulgi de ovaz amestecat cu un pumn de migdale, aceasta fiind si masa de dinaintea antrenamentului. Masa de seara, de dupa antrenament, consta din peste cu o salata, sau piept de pui cu legume crude (morcovi, ridichi, fruze de spanac, etc) Din asta consta meniul zilei pentru mine in ce priveste hrana solida. Nu e usor sa mananci in fiecare zi cam acelasi fel de mancare, dar cand ai un plan bine definit, te tii de el. Asta va face diferenta si pe scena, in ziua concursului. Sa vorbim un pic si despre antrenamente... Din ziua in care incep pregatirea, schimb un pic si antrenamentele. Incerc sa le intensific, facand pauze mai scurte si repetari mai multe. Pentru picioare, fac undeva intre 15-20 de repetari, iar pentru restul grupelor, intre 10-15 repetari. Dar, de curand, am urmarit un seminar al unui antrenor de talie mondiala, ce spunea ca nu e ok sa te antrenezi in aceasta perioada cu repetari multe, deoarece risti foarte usor sa arzi din masa musculara. El zicea ca e ok sa te rezumi undeva la 10 repetari. Am sa incerc si eu aceasta metoda, poate vor da rezultate si la mine, daca nu, ma intorc la vechea mea metoda. Ma antrenez 4 zile consecutiv pentru toate grupele musculare, dupa care imi iau 1 zi de pauza. Cardio fac de vreo 3 ori pe saptamana, in jur de 30 de minute dupa antrenamentul cu greutati. Cu cat ma apropii de ziua concursului si daca vad ca nu sunt ok, mai adaug cate o sedinta de cardio si dimineata, tot asa de vreo 30 de minute. Si am ajuns si la odihna... Stim cu totii ca nu in timpul antrenamentelor creste masa musculara, ci in timpul somnului. Gasiti pe blogul nostru, un articol legat de importanta somnului, pe care va rog sa-l cititi cu atentie. Nu poti sa te pregatesti pentru o competitie si sa nu te odihnesti suficient, pierzand noptile prin cluburi, pe net, etc. Ai mare nevoie de odihna pentru a te reface si vei vedea ca, cu cat te apropii mai mult de ziua concursului, cu atat te vei simti tot mai slabit si stors de puteri. Asa ca dati o importanta deosebita si odihnei, la fel ca antrenamentelor sau dietei.
Toate acestea merg mana in mana, alaturi de o vointa de fier, disciplina si perseverenta!
(articol scris de Andrei Nilgelsz)