Blog despre culturism
Exercitiu complex pentru deltoizi „Impins Arnold” | Dictionar de culturism
luni, 20 ianuarie 2020
Cu siguranta numele „Arnold” aprinde un beculet in mintile tuturor celor care au practicat culturism / fitness sau i-au admirat pe cei care fac acest sport. Arnold este legenda vie a culturismului, fara de care lumea sportului nu ar mai fi fost niciodata la fel. Respect!
Construieste-ti niste umeri demni si de un Terminator si de un guvernator cu acest exercitiu complex pentru deltoizi.
Miscarea. Luandu-si numele de la legendarul culturist care l-a popularizat, impinsul Arnold lucreaza toate cele trei capete ale deltoidului - frontal, lateral si posterior - precum si portiunea mediana si superioara a trapezului. Cu alte cuvinte, desi este un exercitiu greu, ti-ar fi si mai greu sa gasesti un altul si mai eficient pentru a lucra intregul deltoid. Incepe cu cate o gantera in fiecare mana, cu ganterele tinute la nivelul umarului, in fata corpului, cu palmele indreptate spre cap. Expira contractand abdomenul in timp ce impingi ganterele deasupra capului, rotind simultan mainile astfel incat palmele sa fie indreptate in fata la finalul miscarii.
Pozitia de start. Ganterele la nivelul umarului, cu palmele indreptate spre corp. Tinand ganterele in fata corpului - in stand sau sezand - contracta-ti abdomenul si gluteii, tine-ti patele drept si pieptul ridicat, si mentine o pozitie neutra a capului. Impinge ganterele deasupra capului folosind forta deltoizilor, rotind mainile in afara astfel incat la finalul miscarii palmele sa fie indreptate in fata.
Finalul miscarii. Bratele intinse complet deasupra capului, cu palmele intreptate in fata. Inspira pe nas si inverseaza traiectoria ganterelor, pentru a le cobori inapoi la nivelul umarului. Mentine spatele drept, contractand gluteii si abdominalii.
Muschii asupra carora actioneaza. Deltoizi si trapez.
Cand executi acest exercitiu? La inceputul antrenamentului pentru umeri, cu greutati mari sau ca miscare de finisare, cu greutati mici, la finalul antrenamentului.
Cate seturi ar trebui sa faci? 3 seturi, 6-8 repetari.
(articol publicat in „Muscle & Fitness, nr. 1, 2019, pg. 12)