Blog despre culturism

Ce se intampla cu adevarat cu corpul tau cand incepi sa te antrenezi

joi, 12 septembrie 2024

Ce se intampla cu adevarat cu corpul tau cand incepi sa te antrenezi

Inceputul unui program de antrenament afecteaza pozitiv mai mult decat rezistenta ta fizica.
Image Credit: LIVESTRONG.com Creative

Indiferent daca iti legi sireturile la pantofii de alergare pentru prima oara sau inveti sa ridici o gantera, sa intri intr-o rutina fitness este o perioada entuziasmanta. Gandeste-te la ea ca la prima zi de scoala: iti cumperi haine noi, investesti in accesorii, iti faci prieteni noi.

In plus, schimbarile pozitive pe care le vei observa vor fi atat in plan mental, cat si fizic, iar acestea sunt extrem de motivatoare. Exercitiile fizice regulate scad riscul aparitiei diabetului de tip II, obezitatii si artritei, precum si cresc nivelul energetic si te vor ajuta sa dormi mai bine, conform Centers for Disease Control and Prevention.

Dar ce se intampla mai exact cu corpul tau atunci cand au loc aceste schimbari? „Totul depinde de tipul de exercitii fizice, durata acestora si daca te-ai mai antrenat inainte”, spune Douglas Comeau, MD, medic specialist la Boston Medical Center. Dar vei experimenta, in general, o crestere a energiei si un sistem imunitar mai puternic.

Cat despre timpul cand ar trebui sa te astepti sa vezi rezultate, unele dintre acestea vor aparea instant, precum cresterea nivelului de energie. Pentru altele, precum cresterea in masa musculara sau pierderea din tesutul adipos (grasime corporala), va trebui sa astepti o luna sau doua ca sa vezi primele rezultate. „Imbunatatirea compozitiei corporale (raportul de masa musculara fata de grasimea corporala) va fi evident din prima luna sau a doua de antrenamente pentru rezistenta”, spune Dr. Comeau.

Daca esti curios cum se intampla aceste schimbari, expertii dezvaluie mai jos ce se intampla in culise cu intreg corpul tau - in exterior si in interior - atunci cand incepi sa te antrenezi.

INIMA

Activitatea fizica conduce la adaptari aerobice care ajuta la cresterea fluxului sanguin din inima, trimitand mai mult oxigen spre organe si muschi. Antrenamentele vor imbunatati tensiunea arteriala, vor reduce ritmul cardiac in repaos si nivelurile de colesterol, toate scazand riscul mortii de boli cardiovasculare, conform American Heart Association.

MUSCHII

Daca nu te-ai mai antrenat niciodata (sau te reintorci dupa o pauza lunga), exista sanse ca efortul fizic sa doara putin. Muschi pe care nu i-ai mai folosit pana acum, intrand in actiune, vor incepe sa simta o usoara durere. Dar acest tip de durere este diferit fata de durerea cauzata de lovituri, de exemplu.

„Daca simti durere musculara, poti folosi gheata pentru calmarea inflamatiilor, si sa faci exercitii de stretching”, spune Dr. Comeau. Daca durerea nu dispare, contacteaza medicul sportiv.

Durerea musculara difera de durerea normala. De exemplu, daca faci exercitii intense sau intri intr-o noua rutina de antrenament, poti simti durere musculara pentru cateva zile. Daca experimentezi durere, aceasta va fi constanta si intensa.

Dar exercitiile regulate imbunatatesc masa musculara. Exercitiile fizice cauzeaza aparitia micro-lacrimilor in fibrele musculare si tesuturile conjunctive, conform Cleveland Clinic. Dar nu iti face griji, acesta este un lucru bun! Cu odihna si nutritie adecvata, aceste mici lacrimi iti vor face muschii mai puternici si mai mari.

CREIERUL

Exercitiile fizice sunt benefice din multe ratiuni. Asa cum am mentionat mai sus, activitatea fizica imbunatateste circulatia sanguina, in mod special in creier, reducand riscul aparitiei dementei, conform unui studiu publicat in BMC Public Health in 2019.

SISTEMUL IMUNITAR

Cu toate ca exercitiile fizice au efecte pozitive asupra riscului aparitiei bolilor de inima, conexiunea cu racelile comune este mai putin clara. Unele teorii sugereaza insa ca imbunatatirea circulatiei (prin urmare, prezenta anticorpilor si a globulelor albe) ajuta corpul sa detecteze si sa luple impotriva invadatorilor mai repede.

Ce e cert? „Daca esti o persoana care face lucrurile intr-un ritm prea intens inca de la inceput, sunt sanse ca sistemul tau imunitar sa fie de fapt provocat”, spune Ariane Hundt, antrenor fitness si nutritionist clinic.

De exemplu, daca nu ai alergat niciodata si brusc alergi 12 km, corpul tau va elibera cortizol si norepinefrina, care provoaca trupul sa intre in „modul de lupta sau de zbor.” Acest modul inseamna ca trupul tau este concentrat doar pe esential si nu va avea resurse sa se autoprotejeze.

Prin urmare, ia-o usor si treptat!

HORMONII

Faci mai multe exercitii fizice decat inainte, asta inseamna ca vei manca mai mult, da? Depinde de nivelurile de exercitii pe care le faci si obiectivele pe care le ai, precum pierderea din greutate sau mentinerea la o greutate optima, spune Dr. Comeau.

„Daca este obisnuit sa mananci mult si sa nu faci exercitii, s-ar putea sa nu iti fie atat de foame la mijlocul zilei ca inainte”, spune el. Dar daca ai senzatia de foame, asigura-te ca nu interpretezi gresit aceasta nevoie si nu vei manca in exces doar pentru ca ai impresia ca ai ars o tona de calorii.

Exercitiile fizice pot stimula metabolismul atunci cand esti la inceput, spune Hundt, dar acesta invata sa se adapteze. De exemplu, o persoana sedentara care incepe sa se plimbe zilnic va observa o crestere a caloriilor arse, dar, dupa o perioada, nu va mai arde acelasi numar de calorii. Ea recomanda schimbarea antrenamentelor in mod frecvent si ajustarea nutritiei la antrenamentele aerobice.

In plus, in mod special femeile pot simti pofta de dulce datorita stresului antrenamentelor, spune Hundt. O ora de plimbare prin parc nu creeaza stres in corp, dar o ora de alergare va produce stres metabolic si pofte, spune ea.

NIVELUL ENERGETIC

Te simti ca iepurasul Duracell dupa un antrenament intens? Daca esti o persoana care intra des in sala de forta si tocmai ai terminat un antrenament greu, vei simti energia imediat dupa, spune Dr. Comeau. „Daca nu te-ai antrenat, te poti simti initial obosit, dar dupa cateva zile, acea energie pe care o astepti va veni si te vei simti mai productiv dupa antrenamente”, spune acesta!

Mult succes!

Gasesti programe de antrenamente complete pe www.megaproteine.ro.

(articol publicat pe livestrong.com)