Blog despre culturism

Ce se intampla cu adevarat cu corpul tau atunci cand nu te antrenezi

joi, 12 septembrie 2024

Ce se intampla cu adevarat cu corpul tau atunci cand nu te antrenezi

Canapeaua ta poate fi foarte confortabila, dar nu ii face niciun favor sanatatii tale fizice.
Image Credit: LIVESTRONG.com Creative

Dupa o zi grea la serviciu sau dupa ce ai avut grija de copii mult timp, este usor sa cedezi cantecului de sirena a canapelei tale confortabile. Si devine tot mai comun ca oamenii sa traiasca o viata sedentara si sa faca putine exercitii fizice sau chiar deloc.

Conform unui raport Centers for Diseases Control and Prevention din ianuarie 2020, in jur de 15% din americani sunt inactivi fizic. Problema este ca un astfel de stil de viata are efecte negative asupra sanatatii.

„Sunt multe tipuri de exercitii si toate aduc propriile beneficii pentru sanatate, iar contrar, lipsa oricaruia dintre aceste tipuri are un impact negativ, in cazul in care cineva il neglijeaza”, spune Lynn Marie Morski, MD, medic de familie si sport.

Combinatia dintre lipsa exercitiilor fizice si stilul de viata sedentar creste semnificativ riscul dezvoltarii bolilor. „Dovezile sugereaza ca o viata sedentara poate creste mortalitatea mai mult decat alte cauze asociate cu aceasta, precum fumatul sau tensiunea arteriala mare”, spune Dr. Morski.

INIMA

Activitatea fizica solicita inima sa pompeze mai mult sange spre muschii care sunt angrenati la exercitii si acest fapt aduce multe beneficii imbunatatirii sanatatii cardiovasculare.

„Exercitiile aerobice imbunatatesc circulatia, tensiunea arteriala si debitul cardiac, care masoara modul in care inima pompeaza sange in restul organismului”, spune Dr. Morski.

Inima - asa ca orice alt muschi din corp - raspunde solicitarii exercitiilor fizice devenind mai puternica. Fara exercitii fizice, nu oferi stimuli inimii pentru ca aceasta sa dobandeasca mai multa forta, iar acest aspect ii afecteaza sanatatea.

„Timpul sedentar crescut a fost asociat in urma studiilor recente cu caracteristici ale sindromului metabolic, cum ar fi circumferinta crescuta a taliei si rezistenta la insulina”, spune Dr. Morski. „S-a descoperit ca sedentarismul este asociat cu riscul crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare, care duc la mortalitate, precum si risc de aparitie a diabetului de tip II.

Un studiu publicat in Circulation Research in februarie 2019 a demonstrat ca sedentarismul este unul din factorii care pot fi preveniti si sunt asociati cu bolile cardiovasculare care duc la mortalitate.

CREIERUL

Fiecare parte a corpului este supusa efectelor imbatranirii, iar creierul nu face exceptie. Exercitiile aerobice ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a corpului si declinului cognitiv, conform studiului publicat in Mayo Clinic Proceedings in ianuarie 2020. In lipsa exercitiilor fizice,  creierul devine mai vulnerabil la efectele declinului ce vine odata cu inaintarea in varsta.

In plus, exercitiile aerobice ajuta la imbunatatirea memoriei si a invatarii. Studiul publicat in British Journal of Sports Medicine in februarie 2015 a demonstrat ca exercitiile aerobice regulate cresc semnificativ volumul hipocampului la femeile mai in varsta. Acest lucru sugereaza ca diferentele de structura dintre creierele persoanelor sedentare si cele ale celor ce se antreneaza regulat sunt clare.

DISPOZITIA

In plus fata de afectarea caii functionarii creierului in general, sedentarismul altereaza chimia creierului. Un studiu publicat in International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity in august 2018, a fi sedentar mai mult de trei ore pe zi a fost asociat cu riscul crescut al experimentarii simptomelor de depresie.

Un alt studiu din septembrie 2018, publicat in Preventive Medicine Reports, a descoperit ca si la adultii sanatosi, trecerea la un comportament sedentar schimba bunastarea mentala.

OASELE SI ARTICULATIILE

Posibil sa fii asociat antrenamentele intense de impact sau sporturile de contact cu riscul ranirii oaselor sau articulatiilor, dar, atata vreme cat joci inteligent, adevarul este chiar contrar asteptarilor.

„S-a demonstrat ca exercitiile cu greutati ajuta la prevenirea osteopeniei si osteoporozei”, spune Dr. Morski. „Mentinerea flexibilitatii ajuta la prevenirea ranirii provocate de caderi si mentine indivizii capabili sa performeze activitatile zilnice pentru un timp mai indelungat.”

In ianuarie 2018, studiul Rambam Maimonides Medical Journal a demonstrat ca parti ale corpului care au fost supuse exercitiilor cu greutati au avut o reducere a pierderii masei osoase, conducand la fortifierea oaselor, schimbari care actioneaza ca bariera impotriva dezvoltarii osteoporozei.

TALIA

Probabil stii deja, dar statul pe canapea si abonamentul Netflix alaturi de chipsuri nu aduc niciun beneficiu taliei tale. Un studiu din mai 2017, publicat in International Journal of Obesity, a asociat sedentarismul atat cu marirea circumferintei taliei, cat si cu riscul aparitiei bolilor de inima. Cu cat obiceiurile tale sunt mai sedentare, cu atat mai mare va fi talia ta.

Acest lucru se datoreaza faptului ca stilul de viata sedentar scade drastic numarul de calorii pe care le arzi. Arderea caloriilor intr-un ritm tot mai lent conduce la castiguri in greutate si creste sansele dezvoltarii rezistentei la insulina - o boala care cauzeaza cresterea nivelului de zaharuri din sange - ceea ce conduce la boli de inima, conform studiului publicat in Cardiovascular Diabetology in august 2018.

RISCUL IMBOLNAVIRII DE CANCER

Desi cercetatorii nu au inca toate dovezile asupra cauzelor aparitiei cancerului, un lucru devine din ce in ce mai clar: daca nu faci miscare, riscul de aparitie a unor tipuri de cancer creste considerabil.

Cancerul - in prezent, a doua cauza de deces din lume, conform unui raport din septembrie 2018, publicat de World Health Organization - este cauzat de modificarile de ADN din celule (cunoscute si sub numele de mutatii genetice). Intr-o recenzie publicata in Sedentary Behavior Epidemiology in decembrie 2017, cercetatorii au observat o legatura in sedentarism si riscul crescut de aparitie a mai multor tipuri de cancer.

Pe baza constatarilor a 25 de studii, care au analizat 17 tipuri de cancer, comportamentul sedentar a fost asociat cu o incidenta crescuta a cancerelor endometriale si ovariene si, de asemenea, a cancerelor de san, colorectal si pulmonar.

In schimb, exercitiile fizice regulate au fost asociate cu un risc cazut de aparitie a bolilor de cancer. Intr-un studiu publicat in Medicine & Science in Sports & Exercise in iunie 2019, care a implicat cateva milioane de participanti, cercetatorii au dezvaluit legatura puternica dintre cresterea nivelului de activitate fizica si riscul scazut al aparitiei mai multor tipuri de cancer.

IN CONCLUZIE: ANTRENEAZA-TE IN MOD REGULAT

Pentru a te asigura ca nu cresti riscul de a experimenta efectele negative ale stilului de viata sedentar, este important sa ramai activ din punct de vedere fizic.

Potrivit U.S. Department of Health and Human Services (HHS), adultii ar trebui sa se angajeze la cel putin 150 de minute de exercitii de intensitate moderata pe saptamana sau 75 de minute de cardio viguros. De asemenea, ar trebui sa urmeze cel putin 2 antrenamente full-body cu greutati, pentru tonifierea musculaturii pe saptamana.

Cel mai potrivit tip de antrenament pentru tine depinde de mai multi factori precum varsta, istoricul accidentarilor si orice tip de afectiune asupra sanatatii pe care ai experimentat-o. Preferintele personale sunt, de asemenea, important de luat in considerare, deoarece consecventa este vitala atunci cand vine vorba de a culege roadele exercitiilor fizice. Indiferent daca alegi sa te plimbi, sa alergi, sa ridici greutati, sa inoti, sa joci baschet sau sa combini diferite tipuri de antrenamente, prioritatea ta ar trebui sa se concentreze pe activitatea fizica regulata.

Daca alegi antrenamentele fitness, antrenorii Mega Proteine au pregatit pentru tine programe de antrenament complete.

(articol publicat pe livestrong.com)