Blog despre culturism

Ce se intampla cu adevarat cu corpul tau atunci cand consumi colagen

vineri, 6 septembrie 2024

Ce se intampla cu adevarat cu corpul tau atunci cand consumi colagen

Desi nu putem preveni pierderea colagenului pe masura ce imbatranim, putem reduce efectele prin consumul unui supliment pe baza de colagen.
Image Credit: LIVESTRONG.com Creative

Chiar daca nu consumi colagen, cu siguranta stii pe cineva care o face. Este unul dintre cele mai populare suplimente, iar cererea a devenit tot mai mare, conform Grand View Research.

Si are sens: beneficiile pe care colagenul le are asupra sanatatii sunt impresionante - de la oase mai puternice la piele stralucitoare si incheieturi sanatoase - le face pe toate.

Dar inainte sa iei din economii in cautarea fantanii tineretii pe insula suplimentelor, ar trebui sa stii ca nu toate „pretentiile” colagenului sunt cercetate. Este adevarat ca acesta este important pentru sanatatea pielii, unghiilor, parului si oaselor, dar s-ar putea sa nu ai nevoie de un supliment, daca regimul tau alimentar este completat cu surse de proteine sanatoase.

CE ESTE COLAGENUL?

Colagenul este cea mai abundenta proteina din corpul uman. Se gaseste in oase, piele, muschi, vase de sange, mucoasa intestinala si tendoane. Colagenul se clasifica in trei tipuri:

• tipurile I si III se gasesc in piele, tendoane, organe si oase;
• tipul II este colagenul gasit in cartilaje.

Deoarece este o proteina, colagenul este creat din aminoacizi. Atunci cand proteinele se descompun dupa ce mananci, aminoacizii se alatura unui rezervor de aminoacizi din organism si acesta din urma decide unde ar trebui sa fie distribuiti. Colagenul functioneaza in acelasi mod. Colagenul este bogat in trei aminoacizi specifici - prolina, hidroxiprolina si glicina - care sunt necesari sintezei de colagen din organism, conform unui studiu din noiembrie 2019 din Cellular and Molecular Life Sciences.

Structura colagenului este similara unei franghii si are si aceleasi proprietati:  este puternica si bine inchegata. Pe masura ce imbatranesti insa, productia naturala de colagen din organism scade ca parte a procesului natural de imbatranire si datorita altor cauze, precum dieta si stresul cronic.

Desi nu poti preveni pierderea naturala a colagenului, poti adauga dietei tale proteine in forma unui supliment. Iata ce spune stiinta despre beneficiile colagenului pentru organism.

BENEFICIILE COLAGENULUI

Studiile din ultimii ani au descoperit nenumarate beneficii ale colagenului, in mod particular pentru piele, unghii, incheieturi si muschi.

Deoarece abilitatea naturala a corpului de a produce colagen scade pe masura ce inaintezi in varsta, suplimentarea cu peptide de colagen poate ajuta la umplerea rezervelor din organism.
 

1. ESTE LEGAT DE CALITATEA PIELII

Beneficiile suplimentelor cu colagen hidrolizat pentru piele au fost cele mai studiate. S-a dovedit ca acesta poate imbunatati elasticitatea pielii, reduce deshidratarea si imbunatati adancimea ridurilor, conform Experimental and Therapeutic Medicine.

Producem mai putin colagen pe masura ce inaintam in varsta, acest lucru facand pielea noastra sa fie mai „lasata”. Dincolo de varsta, sunt factori aditionali care accelereaza procesul de imbatranire, inclusiv expunerea excesiva la soare, fumatul si alimentatia dezechilibrata, conform studiului din Nutrientis din octombrie 2019.

In urma acestui studiu, cercetatorii au examinat efectele pe care le are consumul a 2.5 g de peptide de colagen pentru 72 de femei, cu varste de peste 35 de ani, si a unui alt grup placebo. Nu au descoperit niciun fel de efect advers si rezultatele au fost semnificative: femeile care au consumat peptide de colagen aveau pielea mai elastica, mai hidratata, mai catifelata si cu un aspect mai bun.

Mai mult, cercetatorii au descoperit ca suplimentele cu colagen imbunatatesc procesul de vindecare si incetinesc procesul de imbatranire priin 11 studii efectuate in Journal of Drugs in Dematology. Colagenul creste si elasticitatea pielii, hidratarea si densitatea colagenului din corp, fara niciun fel de efect advers raportat.

2. ESTE ASOCIAT CU OASE MAI PUTERNICE

Pentru a preveni osteoporoza sau pierderea calitatii oaselor, adultii mai in varsta sunt sfatuiti sa consume cantitati adecvate de calciu si vitamina D, explica Mayo Clinic. Colagenul vine cu beneficii asupra imbunatatirii densitatii mineralelor din oase.

Un studiu asupra 102 femei aflate post menopauza, din care jumatate au consumat 5 g de peptide de colagen si cealalta jumatate au continuat placebo, a demonstrat urmatoarele: dupa 12 luni, densitatea minerala a oaselor din coloana lombara si colul femural era mult crescuta la persoanele care au consumat colagen.

3. ESTE LEGAT DE AMELIORAREA DURERII ARTICULARE

In timp ce artrita poate aparea datorita multor factori, deteriorarea cartilajelor este un indicator-cheie al acestei boli, conform Mayo Clinic.

„Unele studii au demonstrat ca colagenul poate imbunatati sanatatea articulatiilor si reduce durerea, chiar si a intestinului”, spune Holley Samuel, medic sportiv.

Timp de trei luni, 20 de persoane cu osteoartrita la genunchi au primit acetaminofen si tipul II de colagen, in timp de alt grup a primit acetaminofen, conform studiului Eurasian Journal of Medicine. Grupul care a consumat tipul II de colagen a raportat mai putina durere articulara si imbunatatirea functiei decat grupul care nu a consumat colagen.

Dupa cum au marturisit cercetatorii in jurnalul Amino Acids in septembrie 2021, „colagenul este cel mai benefic in imbunatatirea functionalitatii articulatiilor si reducerea durerii articulare.”

4. ESTE ASOCIAT CU MUSCHI MAI PUTERNICI

Colagenul se gaseste in muschi, tendoane, ligamente, organe, vase de sange si piele, prin urmare este foarte important, conform Cleveland Clinic.

Acest lucru inseamna ca suplimentarea cu colagen ajuta la intarirea oaselor si chiar promovarea regenerarii acestora.

De fapt, oamenii care consuma suplimente cu colagen au dovedit ca au mai multa forta musculara si cresteri musculare in urma antrenamentelor, conform British Journal of Nutrition din octombrie 2015.

COLAGENUL SI PIERDEREA DIN GREUTATE

Nu sunt studii clinice definite, cel putin pana acum, care sa demonstreze ca suplimentele cu colagen joaca un rol direct in pierderea din greutate, dar sunt mai multi factori care pot ajuta in acest proces.

Datorita rolului pe care il are in cresterea in masa musculara, suplimentarea cu colagen inseamna ca organismul are nevoie de mai multa energie decat in mod normal, iar acest lucru actioneaza prin arderea caloriilor, conform British Journal of Nutrition, studiu din octombrie 2015. In plus, energia sporita va accelera rata metabolica pentru a imbunatati sistemul digestiv si incuraja pierderea din greutate.

Suplimentarea cu colagen actioneaza ca un supresor de al apetitului dupa cum demonstreaza un studiu publicat in International Journal of Medical Sciences din octombrie 2016.

DE UNDE PROVIN SUPLIMENTELE CU COLAGEN?

Poti lua colagen din alimente precum supa de oase, dar este disponibil si sub forma de tablete sau pudra.

Suplimentele cu colagen vin in forma peptidelor de colagen (sau colagen hidrolizat), care este o forma de colagen descompusa printr-un proces numit hidrolizare, conform Harvard T.H. Chan School of Public Health. Hidrolizarea este un termen pompos care inseamna de fapt „descompunere prin adaugare de apa”.

Atunci cand colagenul este hidrolizat, se descompune in molecule mai mici, care sunt usor de absorbit de catre organism, conform Harvard T.H. Chan School of Public Health. Peptidele de colagen sunt solubile in apa, prin urmare se dizolva complet atat in lichid cald, cat si in lichid rece, si nu au gust (doar atunci cand alegi o varianta cu aroma adaugata). Se pot amesteca intr-un pahar cu apa sau intr-un smoothie proteic fara a-i afecta gustul sau textura.

SURSE DE COLAGEN

Majoritarea colagenului hidrolizat provine din urmatoarele surse, conform studiului din Molecules din noiembrie 2019:

• tesuturi sau tendoane de vita (colagen bovin);
• piele de porc;
• oase de pui;
• peste (colagen marin).

Din pacate, aceste surse nu se preteaza pentru vegani sau vegetarieni. Poti gasi „colagen vegan” produs din drojdie sau bacterii, dar nu exista dovezi ca ar functiona in acelasi mod precum colagenul de origine animala.

CAT COLAGEN AR TREBUI SA CONSUMI?

Dozajul depinde de ce tip de colagen consumi.

In mod tipic, tipul I de colagen este colagen hidrolizat si doza ar trebui sa fie intre 5 si 15 g per zi. Se poate amesteca usor in bauturi, smoothies sau gati in briose. Dozajul tipului II este usor diferit si se administreaza in cantitati mai mici, masurat in miligrame in locul gramelor.

„Recomand amestecul pudrei de colagen cu un smoothie de fructe sau ovaz cu fructe care sa aiba o sursa de vitamina C pentru a imbunatati absorbtia”, spune Samuel. Vitamina C se gaseste in alimente precum rosii, portocale si capsune.

Colagenul este de obicei bine tolerat si are putine efecte adverse, dar ar trebui sa soliciti sfatul medicului sau sa il anunti ca intentionezi sa consumi suplimente cu colagen.


COLAGEN: TABLETE SAU PUDRA?

Suplimentele cu colagen vin in forme variate, dar cele mai notabile doua forme sunt pudra si tabletele. Sunt unii factori care ar trebui luati in considerare atunci cand decizi care optiune este cea mai buna pentru tine.

Colagenul hidrolizat (peptide de colagen) vine, de obicei, sub forma de pudra, nu are aroma si se dizolva usor in bauturi sau smoothies, facandu-l usor de consumat, conform descrierii The Cleveland Clinic.

Tabletele sau capsulele nu sunt foarte diferite, dar vin de obicei la pachet cu alte vitamine si minerale. Sunt folosite ca alternativa pe baza preferintelor personale, dar ofera cam aceleasi beneficii ca pudra.

Sunt suplimente cu colagen sub forma de creme de fata, dar nu este clar cat de eficiente sunt.

Mega Proteine comercializeaza o gama foarte variata de colagen, atat sub forma de pudra, cat si sub forma de tablete / capsule.

(articol publicat pe livestrong.com)