Blog despre culturism
Ce inseamna „arginina” | Definitie „arginina” | Dictionar de culturism
luni, 10 februarie 2020
L-arginina este unul dintre aminoacizii de care corpul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Ca alti aminoacizi, L-arginina joaca un rol important in constructia proteinei. Corpul poate folosi proteina in cresterea masei musculare si refacerea tesuturilor. Ca rezultat, cercetatorii au investigat eficienta L-argininei in tratarea ranilor severe si tesuturilor distruse de boli grave.
Ce este L-arginina? Pe langa dezvoltarea proteinei, L-arginina elibereaza oxidul nitric in sange. Oxidul nitric actioneaza ca sa largeasca vasele de sange din circuitul sanguin, ceea ce poate sustine anumite procese circulatorii. In circumstante normale, corpul uman produce in mod natural L-arginina. Poti consuma L-arginina si din alimentatia zilnica. Carnurile rosii, pestele, lactatele si ouale contin cantitati mici de L-arginina care pot ajuta corpul sa reumple resursele necesare. Ocazional, necesarul de L-arginina poate intrece abilitatea corpului de a produce sau consuma in mod natural. Acest lucru este adesea intalnit la persoanele in varsta sau persoane care au anumite probleme medicale. In aceste cazuri, oamenii pot consuma L-arginina sub forma de supliment alimentar. Ca in cazul oricarui supliment alimentar, trebuie respectate recomandarile. In doze moderate, L-arginina poate fi consumata fara niciun fel de problema.
Beneficiile L-argininei
L-arginina are doua efecte: se transforma in oxid nitric si ajuta la constructia de proteina. Aceste efecte ofera L-argininei o arie de beneficii: de la sanatatea inimii la tratarea durerilor din piept, la sustinerea cresterii masei musculare, refacerea ranilor si imbunatatirea fertilitatii masculine.
Acestea sunt beneficiile argininei dovedite de studii:
• sustine umplerea rezervelor hormonale
• reduce tensiunea arteriala
• corecteaza erorile din nastere ale sintezei ureei
• tratarea bolilor de inima
• tratarea disfunctiilor erectile
• diminueaza inflamatiile tractului digestiv al bebelusilor prematuri
• echilibreaza zaharul din sange la persoane care sufera de diabet
Aditional, L-arginina poate sa:
• imbunatateasca circulatia sanguina
• grabeasca procesul de refacere a ranilor
• atenueze anxietatea
• imbunatateasca functiile rinichilor pentru persoanele cu insuficienta cardiaca congestiva
• trateze arsuri
• imbunatateasca performantele sportive
Surse de L-arginina Beneficiul major al obtinerii L-argininei din alimentatie este ca e extrem de dificil sa consumi prea multa. Cea mai buna sursa naturala de L-arginina este mancarea bogata in proteina. Pentru unii, proteinele animale, precum carnea rosie (vita), carnea de pui sau pieptul de rata, cotletul de porc si produsele lactate, pot fi sursa primara de L-arginina. Pentru cei care nu consuma carne, proteinele vegetale care contin L-arginina sunt: lintea, nautul, fructele cu coaja lemnoasa si semintele de soia. Pe de alta parte, doar consumul de alimente nu poate acoperi necesarul zilnic de L-arginina. Aici, intervin suplimentele alimentare, care pot fi un ajutor de nadejde cand vine vorba de consumul de L-arginina: NUTREND, MUSCLETECH, NOW, WAY BETTER, WEIDER.
ARGININA IN DEX:
„arginina” -> Aminoacid existent in proteine, care participa la sinteza ureii in ficat. -> Aminoacid din proteine cu rol important in contractia musculara.
(Sursa: Medical News Today)