Blog despre culturism
Antiperspirantele conventionale vs deodorantele naturale
vineri, 9 decembrie 2016
Cum actioneaza antiperspirantele conventionale si de ce folosirea lor a devenit subiect controversat?
Majoritatea antiperspirantelor conventionale reduc mirosul neplacut de tranpiratie folosind ingrediente sintetice (de obicei clorhidratul de aluminiu) care actioneaza prin blocarea porilor pielii, impiedicand in mod artificial unul dintre procesele fiziologice cheie ale organismului – formarea transpiratiei. Deodorantele traditionale mai contin si conservanti chimici si agenti antibacterieni, precum parabeni, triclosan sau methylisothiazolinone, care in urma multor studii s-a ajuns la concluzia ca ar putea fi daunatoare pentru sanatatea organismului. Includerea acestor compusi chimici si sintetici si in special a clorhidratului de aluminiu, in compozitia multor deodorante conventionale au starnit controverse cu privire la siguranta utilizarii acestora si efectele pe care le au asupra sanatatii.
Ce efecte pot avea aceste ingrediente asupra organismului? Legatura dintre clohidratul de aluminiu si cancerul de san reprezinta obiectul unor dezbateri intense si in curs de desfasurare a multor cercetatori. Odata venit in contact cu pielea, acest compus chimic este absorbit in piele prin intermediul porilor, formand un „blocaj” care impiedica eliminarea transpiratiei. Acest obstacol deregleaza procesul natural de transpiratie pe care corpul nostru il foloseste atat ca mecanism de racire a corpului, cat si ca modalitate de eliminare a toxinelor din organism. Clorhidratul de aluminiu continut in acel „blocaj” este, mai apoi, absorbit in fluxul sangvin, cauzand schimbari in receptorii de estrogen aflati in celulele sanilor. Datorita faptului ca estrogenul poate promova cresterea celulelor cancerigene (si necancerigene) la nivelul sanilor, unii cercetatori sustin ideea ca antiperspirantele pe baza de aluminiu ar putea creste riscul aparitiei cancerului de san. Cu toate acestea, in timp ce mai multe studii au investigat absorbtia de aluminiu si continutul de tesut mamar, pana in prezent nu a fost identificata nici o legatura clara cu dovezi de cancer. Utilizarea parabenilor in antiperspirante a fost de asemenea corelat cu cancerul de san. Parabenii sunt o categorie de conservanti artificiali utilizati la scara larga in industria produselor cosmetice si de ingrijire personala, care mimeaza actiunea estrogenului in organism. Legatura dintre estrogen si cancer a starnit o serie de cercetari pentru a stabili daca parabenii sunt daunatori sau nu pentru organism in utilizarea lor pe termen lung. Un alt ingredient des intalnit in antiperspirantele/deodorantele conventionale este triclosanul care a fost corelat cu toxicitatea hepatica si fibroza in mai multe studii, inclusiv in unele cercetari efectuate de Academia Nationala de Știinte din SUA. Mai mult, triclosanul este de mult timp sub investigatia celor de la Food and Drug Administration (FDA), datorita unor raporturi care au aratat ca ar putea cauza dereglari hormonale si poate afecta sanatatea sistemului imunitar. In final, MI (methylisothiazolinone) este un conservant folosit intr-o gama larga de sampoane, creme hidratante, antiperspirante si geluri de dus. Unii dermatologi considera ca utilizarea acestui ingredient din ce in ce mai mult in industria cosmetica a dus la o crestere a reactiilor alergice cunoscute sub numele de dermatita, in cazul careia pielea se inroseste si apare o senzatie de mancarime si durere.
Ce ingrediente alternative se folosesc in deodorantele naturale? Principalul ingredient activ folosit in deodorantele naturale este alaunul de potasiu, o sare minerala care fost utilizata ca si deodorant de mai mult de o suta de ani. In loc sa-ti blocheze porii, alaunul de potasiu creeaza un strat invizibil de saruri pe pielea ta care opreste dezvoltarea bacteriei cauzatoare de miros neplacut de transpiratie. Rezultatul este o protectie eficienta si de lunga durata, fara a impiedica abilitatea pielii de a respira.
Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un deodorant? Atunci cand esti in cautarea unui deodorant, este de recomandat sa verifici ingredientele trecute pe eticheta produsului si incearca sa alegi un produs care nu contine chimicale sintetice precum parabeni, triclosan sau clorhidrat de aluminiu. Gama de deodorante naturale Salt of the Earth contin numai ingrediente naturale, fiind ideal si pentru vegetarieni sau vegani.
(articol Salt of the Earth)