Blog despre culturism

Impactul colesterolului asupra sanatatii

marți, 21 aprilie 2015

Impactul colesterolului asupra sanatatii

Se pare ca exista o doza mare de confuzie atunci cand vine vorba de rolul pe care il joaca colesterolul in determinarea nivelului de sanatate. Intr-adevar, colesterolul este deseori considerat a fi extrem de daunator pentru sanatate. Si, chiar daca, la un nivel ridicat, colesterolul este periculos, acesta contribuie la multe functii biologice, astfel ca nu isi merita aceasta reputatie negativa.

Culturistii consuma adesea o varietate de alimente, inclusiv alimente bogate in grasimi cand sunt in afara sezonului de concursuri si diete. Prin urmare, acest lucru ar putea accelera riscul de crestere a colesterolului la niveluri daunatoare pentru organismul lor. Cresterea colesterolului poate avea consecinte grave, asa cum articolul va ilustra, printre care se numara si bolile de inima sau accidentele vasculare cerebrale.

Ce este colesterolul?

Colesterolul  este o grasime, o substanta ceroasa,  numita lipide, care este produsa, in principal, in ficat (80% din productie), iar in mod secundar, din alimentele pe care le mancam.

Termenul de “colesterol” provine din limba greaca, din cuvintele “chole” (bila) si “stereo” (solid), fiind identificat de catre cercetatori in calculii colesterolici, intr-o forma solida. Acesta circula prin sange si are rol in constructia celulelor in organism (colesterolul poate fi gasit in concentratii mari, in  muschi , creier si ficat) si in constructia anumitor hormoni sexuali.

Acesta circula prin sange, in mare parte format din doi compusi, LDL (lipoproteine cu densitate mica) si HDL (lipoproteine cu densitate mare). Acesti compusi, in cantitati mari , precum si un numar total de colesterol ridicat, pot cauza probleme cardiovasculare semnificative. Cu toate acestea, colesterolul este necesar pentru organism, deoarece joaca un rol important in sanatatea celulara.

Este o componenta necesara a tuturor membranelor celulare, si un precursor al tuturor hormonilor sterozi , inclusiv testosteron, estrogen si cortizol. De asemenea, colesterolul are un rol important in functia cerebrala si in transportarea vitaminelor antioxidante la tesuturile organismului.

Colesterolul ajuta, de asemenea, in producerea de acizi biliari, fapt care ajuta organismul in digestia grasimii. Intr-adevar, excesul de colesterol în sange, si nu colesterolul in sine, este cel care cauzeaza problemele de sanatate asociate.

Efectele nocive ale colesterolului

Mai mult de jumatate din cele 530.000 de decese de boli de inima din Statele Unite ale Americii produse in anul 1999, ar putea fi din cauza nivelului ridicat de colesterol  si lipide. Cele mai multe probe din jurul statisticilor privind decesul cauzat de boli de inima au evidentiat un nivel scazut de colesterol HDL (lipoproteine cu densitate mare) si un nivel ridicat de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mica).

Lipidele (din care LDL si HDL sunt doua lipide gasite sub forma de lipoproteine complexe) circula in organism si, in cantitati gresite, pot provoca o boala numita, ateroscleroza (rigidizarea arterelor).

Ateroscleroza apare atunci cand se formeaza o placa rezultata din activitatea ridicata a LDL-ului. Atunci cand se intampla acest lucru, inima este deteriorata in doua feluri:

 - Arterele devin in cele din urma mai restranse din cauza calcifierii si inelasticitatii (o afectiune cunoscuta sub numele de stenoza). Astfel ca, sangele si oxigenul necesar este impiedicat sa ajunga la inima, datorita ingustarii continue a arterelor.

- La nivelul inimii se formeaza cheaguri de sange care pot bloca arterele, lucru care poate provoca atac de cord.

Colesterolul HDL SI LDL

Colesterolul HDL este denumit ca fiind lipoproteina buna, deorece nu transporta colesterolul aproape de peretii arteriali, pe cand colesterolul LDL ( lipoproteina rea), transporta colesterolul de la ficat spre artere si il depoziteaza in peretii arteriali  sub forma de grasime.

Lipoproteina LDL transporta 75% din colesterolul din sange in tot corpul. Cu toate acestea, acest gen de colesterol sufera uneori un proces de oxidare (devine o molecula instabila) care permite colesterolului sa afecteze peretii arterelor.

In cazul lipoproteinei HDL, corpul beneficiaza de pe urma acesteia, deorece aceasta indeparteaza colesterolul de pe peretii arterelor si il transporta inapoi in ficat.

Nivel anormal de colesterol? Ce ar trebui sa faci?

Daca nu aveti in prezent boli de inima si ati avut colesterolul total si colesterolul HDL evaluat, in functie de nivelul de colesterol va trebui sa actionati intr-un anumit mod:

- Daca nivelul de colesterol total este mai mic de 200 mg/dl si HDL-ul este 40 mg/dl sau mai mare, atunci lucrurile merg bine, din acest punct de vedere. In acest caz, nu mai trebuie verificat nivelul de colesterol pentru urmatorii 5-6 ani. Cu toate acestea, pentru a mentine colesterolul la un nivel normal, trebuie adoptat un stil de viata sanatos pentru a evita  potentiale probleme de sanatate.

- Daca nivelul de colesterol total este mai mic de 200 mg/dl si HDL-ul este 40 mg/dl sau mai mare, atunci lucrurile merg bine, din acest punct de vedere. In acest caz, nu mai trebuie verificat nivelul de colesterol pentru urmatorii 5-6 ani. Cu toate acestea, pentru a mentine colesterolul la un nivel normal, trebuie adoptat un stil de viata sanatos pentru a evita  potentiale probleme de sanatate.

- Daca totalul de colesterol este mai mic de 200 mg/dl si HDL-ul este mai mic de 40 mg/dl, veti avea nevoie sa aflati si valoarea lipoproteinei LDL (colesterolul rau).

- Daca totalul de colesterol este intre 200 si 239 mg/dl si HDL-ul este 40 mg/dl sau mai mare, va trebui sa consultati un doctor pentru mai multe investigatii.

Suplimente alimentare care scad nivelul de colesterol

Vitamina E care are o actiune antioxidanta puternica, si ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL din organism. Multe studii au dovedit capacitatea vitaminei E de a reduce aparitia bolilor cardiace.

Acizii grasi Omega 3 se gasesc in principal in uleiurle de peste si s-a demostrat ca Omega 3 reduce riscul de ateroscleroza, deoarece acesti acizi grasi ajuta la scaderea inflamatiei, prevenirea coagularii sangelui si la scaderea nivelului de trigliceride.

Ceaiul Verde. Mai multi compusi care intervin in procesul de ateroscleroza se gasesc in ceaiul verde. Polifenolii ce se gasesc in ceaiul verde imbunatatesc metabolismul lipidelor si scad nivelul de colesterol LDL. Acesti compusi actioneaza si ca antioxidanti.

Plante bogate in steroli. In ultimii ani, acest gen de plante au fost folosite in produse precum margarina si salata. Aceste plante impiedica absorbtia colesterolului LDL din intestine, grabind astfel excretia acestora.

Usturoiul s-a dovedit a avea proprietati puternice in subtierea sangelui, astfel impiedicand formarea de cheaguri arteriale. De asemenea, ustoroiul ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL) si creste nivelul de colesterol bun (HDL).

Proteinele din soia sunt sarace in grasimi saturate si au calitati de antioxidant, ajuta la scaderea nivelului de colesterol din organism si previne aparitia bolilor de inima.

Factori de risc asociati cu un nivelul ridicat de colesterol

Un nivel ridicat de colesterol ne poate crea probleme serioase de sanatate. De aceea, este important sa cunoastem factorii de risc asociati nivelului ridicat de colesterol. Exista 5 factori de risc principali:

Un stil de viata sedentar. Lipsa de exercitii fizice sau de miscare va conduce la o acumulare de colesterol LDL, si ulterior, creste riscul bolilor cardiovasculare.

Obezitatea. Un colesterol ridicat este, de asemenea, asociat cu un exces de grasime in organism. Obezitatea este un predictor al potentialelor probeleme cardiovasculare.

Fumatul.  Acesta accentueaza vascozitatea sangelui si favorizeaza ingustarea arterelor, ambele ducand la cresterea nivelului de colesterol si la aparitia bolilor de inima.

Dieta bogata in colesterol si grasimi saturate va creste colesterolul, in special colesterolul problematic, LDL.

Factori ereditari. Daca aveti un parinte sau un frate care are un nivel ridicat de colesterol, acest lucru reprezinta un risc mai ridicat de crestere a colesterolului.

(dupa un articol de pe bodybuilding.com)