Blog despre culturism
Despre powerlifting
marți, 7 aprilie 2015
Atunci cand te gandesti la powerlifting, probabil ca iti imaginezi niste barbati puternici si musculosi. Insa aceasta imagine oare include si persoane in varsta, femei tinere si adolescenti? Cu siguranta persoanele care practica powerlifting sunt persoane puternice si cu o masa musculara bine dezvoltata, dar nu e neaparat nevoie sa arati in acest fel pentru a iubi si practica acest sport. Powerliftingul este un sport practicat atat de barbati cat si de femei din intreaga lume, fiind considerat a fi cel mai reprezentativ sport de forta.
In ce consta un concurs de powerlifting? Concursul de powerlifting este un eveniment de o zi, care incepe dimineata si de obicei dureaza pana dupa-amiaza tarziu. Acesta este un concurs in care se incearca ridicarea unei greutati maxime in 3 stiluri diferite: impins din culcat, genuflexiuni si indreptari. Fiecare concurent are dreptul la 3 incercari, la fiecare proba in parte. Concursul se desfasoara in general pe categorii de gen, varsta si greutate. De asemenea, exista un juriu format din 3 persoane care decid daca un 'lift' a fost bun sau rau. La sfarsitul concursului sunt acordate premii celor mai buni concurenti, adica celor care au acumulat cel mai bun scor la fiecare proba.
Beneficiile practicarii sportului de powerlifting Imbunatateste forta. In primul rand, powerliftingul te ajuta sa iti intaresti muschii picioarelor, spatelui si muschii superiori ai corpului. Practicarea antrenamentelor de powerlifting pe o durata mai indelungata iti consolideaza aproape toti muschii scheletici ai organismului. Potrivit unui studiu publicat de MSSE (Medicine & Science in Sports & Exercise), genuflexiunile ajuta la mentinerea sanatatii muschilor picioarelor si a soldurilor mai bine decat alte exercitii. Indreptarile fortifica spatele si picioarele, iar impinsul din culcat consolideaza majoritatea muschilor superiori ai corpului.
Te ajuta sa scazi in greutate. Powerliftingul este un tip de antrenament intens ce consta in exercitii fizice de rezistenta, in urma caruia arzi foarte multe calorii. Beneficiile acestor exercitii intense consta nu doar in arderea caloriilor in timpul antrenamentului, ci si efectul de lunga durata pe care il au asupra metabolismului. In urma unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, in 1994, a fost dovedit clinic ca antrenamentele de rezistenta, asa cum este powerliftingul sunt o modalitate eficienta de a spori energia si de a reduce nivelul de grasime din corp.
Ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos. Osteoporoza este o afectiune a sistemului osos des intalnita in randul femeilor. Din fericire, antrenamentele de rezistenta, cum sunt exercitiile de powerlifting pot preveni aparitia acestei boli prin mentinerea sanatatii si a fortei oaselor.
Te ajuta si in alte activitati atletice. Exercitiile de powerlifting te ajuta si daca practici alte activitati sportive, deorece iti imbunatateste abilitati precum viteza si saltul vertical. Deci daca vrei sa alergi mai repede si sa sari cat mai sus, fa exercitii precum genuflexiunile, o caracteristica principala a powerliftingului. De asemenea, un spate puternic constituie un avantaj in cazul in care practici arte martiale sau wrestling. Powerliftingul este un sport care iti testeaza disciplina, determinarea si dedicarea ta. Poweliftingul te ajuta sa iti duci potentialul la extrem, producand, in acelasi timp, rezultate fizice excelente. Powerliftingul ajuta atletii de astazi sa bata recorduri care in trecut erau de neatins.
Video aici.
(dupa un articol de pe livestrong.com)