Blog despre culturism

Cum sa eviti plafonarea in fitness

joi, 23 mai 2024

Cum sa eviti plafonarea in fitness

Atunci cand ne antrenam impingem practic corpul sa devina mai puternic. Organismul uman este o masinarie foarte eficienta care se adapteaza la tot felul de factori de stres si, mai devreme sau mai tarziu, antrenamentele intense vor deveni o rutina. Acest lucru inseamna ca oricand corpul tau devine obisnuit cu un anumit tip de stres, se adapteaza. Atunci cand se instaleaza adaptarea, progresul incetineste, factorul de stres devenind nesemnificativ.

Cei mai multi sportivi care ridica greutati ating o stare de plafonare dupa cateva saptamani sau luni de antrenament, iar progresul lor incetineste sau chiar inceteaza. Eu insumi am ajuns la plafonare in cadrul antrenamentelor de nenumarate ori. Atunci cand acest lucru se intampla este important sa schimbi ceva pentru a provoca noi stimuli de crestere si adaptare. Iata cateva cai pe care le-am urmat in rutina mea, care s-au devedit eficiente atunci cand imi doream sa progresez in continuare si sa evit plafonarea.

Schimba numarul de repetari - Daca ma antrenez din greu pe anumite tipuri de exercitii si progresul meu incetineste, schimb instant numarul de repetari. De exemplu, daca fac 5-6 repetari / serie la presa pentru cateva saptamani la rand, nu mai progresez si nu castig suficienta forta sau nu cresc destul in masa musculara. In acest caz, la urmatorul antrenament cresc numarul de repetari la 12-15 si obtin o pompare de exceptie. Realizez, desigur, ca la un numar asa de mare de repetari, castigurile in masa sunt mai mici. S-a dovedit insa stiintific ca numarul de repetari este primul care trebuie schimbat atunci cand muschii se adapteaza. Prin urmare, trebuie sa schimbi numarul de repetari des.

Fa alte exercitii - La fiecare cateva luni este foarte indicat sa inlocuiesti exercitiile de baza. La fiecare cateva saptamani trebuie sa inlocuiesti si exercitiile secundare de izolare. Aceste modificari in cadrul antrenamentelor socheaza organismul, iar diferite tipuri de exercitii antreneaza musculatura din alte unghiuri.

Creste numarul de calorii - Cei mai multi oameni nu castiga suficienta masa musculara pur si simplu pentru ca nu consuma suficiente calorii. Daca ai ajuns la plafonare in crestere in masa musculara si pare sa nu mai ai niciun progres indiferent de metodele aplicate, cel mai probabil trebuie sa cresti numarul de calorii consumate zilnic cu 10-20%.

Odihna - Unii sunt supraantrenati cronic si sistemul lor nervos este epuizat. Atunci cand te antrenezi din greu si nu te odihnesti suficient, desi ai schimbat tipul de exercitii, numarul de repetari, ai crescut numarul de calorii, nu mai progresezi. Cel mai probabil, sistemele nervos si endocrin sunt obosite, iar productia naturala de hormoni este dezechilibrata. Ai nevoie de odihna. Cateva zile de odihna, acompaniate de hrana calitativa, iti vor incarca bateriile si iti vor scoate trupul din plafonare. 

Articol scris de Lazar Angelov.