Blog despre culturism
Cand sa purtam centura la sala
vineri, 25 mai 2018
Trebuie sau nu sa purtam centura in timpul antrenamentelor? Pana la urma e decizie personala daca cineva vrea sa poarte centura la fiecare antrenament sau nu, dar am sa descriu mai jos de ce nu e bine sa o purtam tot timpul si cand ar fi potrivit sa o purtam. Centura o purtam sa ne protejam partea de mijloc a trunchiului. Aici intra partea lombara si abdominala, dar noi ne referim in special la partea lombara.
Ce se intampla daca purtam tot timpul centura la toate antrenamentele? Ajungem sa ne "protejam prea mult" partea lombara si nu o mai punem la lucru asa cum ar trebui.
Si ce se intampla daca nu ne lucram musculatura? Aceasta slabeste, se atrofiaza si sa nu ne miram atunci cand nu avem centura in activitatile cotidiene, si vrem sa ridicam ceva mai greu de jos, simtim dureri de spate in zona lombara. Din acest motiv, ar fi indicat sa nu purtam tot timpul centura la sala la toate antrenamentele. Trebuie sa lasam zona de mijloc a trunchiului sa se intareasca. La fel ca in cazul chingilor; nu le folosim tot timpul, le folosim doar la greutati mari cand ne scapa priza. Daca le-am folosi la toate exercitiile, indiferent de greutate, nu ne vom intari niciodata priza si, implicit antebratele, ci dimpotriva...
Si atunci cand e bine sa purtam centura? E bine sa o purtam la exercitiile cu incarcatura mare cum ar fi genuflexiuni, indreptari, ramat cu bara sau gantera, etc. Purtand centura la aceste exercitii cand folosim greutati mari. Va creste presiunea intraabdominala, prin urmare vom avea o stabilitate mai buna a partii de mijloc al trunchiului si o forta in plus. Chiar si in aceste situatii, nu uitati sa destrangeti centura dupa efectuarea repetarilor dintr-o serie. Nu ramaneti cu ea stransa in timpul pauzei dintre serii. Gasiti centuri si chingi aici.
Si nu uitati! Pentru rezultate maxime, trebuie sa va antrenati, sa va odihniti si sa mancati corespunzator!
(articol scris de antrenor fitness Andrei Nilgesz)