Blog despre culturism
Metode de a-ti masura progresul in sala de forta
vineri, 6 octombrie 2017
In acest articol, as vrea sa trecem in revista cateva metode prin care poti sa iti masori progresul in sala de forta.
Acestea sunt: un jurnal in care sa iti poti nota evolutia, cantarul, centimetrul, poze facute regulat si, nu in ultimul rand, oglinda.
Daca esti la inceput, e bine sa iti faci un jurnal cu programul de antrenament in care sa iti notezi cate serii, repetari si cu ce greutati ai lucrat. Asa poti monitoriza cu usurinta daca progresezi sau nu.
Daca iti propui un obiectiv, fie ca vrei sa cresti in masa sau greutate, fie ca vrei sa slabesti, cantareste-te regulat pentru a vedea evolutia pe care o ai.
Fa-ti masuratori si noteaza-le pentru ca apoi, lunar, sa poti face comparatii. De obicei se masoara bustul, talia, coapsa, bratul.
Oglinda e de mare ajutor pentru a vedea daca ai progresat sau nu, dar daca imaginea din oglinda e doar pe moment, e bine sa iti faci regulat fotografii pentru ca asa vei avea si posibilitatea de a le compara intre ele si a vedea mai usor daca ai evoluat sau nu.
Sa nu uitam ca pe langa aceste metode prin care ne putem masura progresul, un rol foarte important in atingerea obiectivului nostru vor avea si odihna, alimentatia si suplimentele.
Degeaba ne antrenam din greu daca nu ne alimentam corespunzator si suficient! Daca nu reusim sa mancam zilnic necesarul de carbohidrati, proteine, grasimi sanatoase, vitamine etc, putem apela la suplimente. Dar nu uita, aceste suplimente nu trebuie sa inlocuiasca mesele solide, ci sa le completeze!
La fel cu odihna! Degeaba tragem tare la sala si nu ne odihnim suficient! Nu ne vom reface si prin urmare nu vom progresa. La sala, in timpul antrenamentelor, doar stimulam muschii. Acestia cresc in perioada de odihna, de refacere, cand sunt si alimentati corespunzator.
Asadar, chiar daca avem la indemana metodele de monitorizare a progresului precum cele pe care le-am descris mai sus, pentru a si progresa cu adevarat, trebuie sa tinem cont de importanta alimentatiei si a odihnei!
Acesta e motivul pentru care folosesc motto-ul de incheiere la fiecare articol: "Nu uitati! Pentru rezultate maxime, trebuie sa va antrenati, sa va odihniti si sa mancati corespunzator!"
(articol scris de Andrei Nilgesz)