Blog despre culturism
Importanta acizilor grasi Omega 3-6-9 in alimentatie
joi, 12 martie 2015
Omega 3, 6, si 9 sunt acizi grasi importanti pentru sanatatea corpului uman. Din acesti acizi grasi, omega 3 si omega 6 sunt considerati acizi esentiali, deorece ei nu pot fi produsi de organismul uman, fiind obtinuti din alimente. Omega 9 este un acid oleic care poate fi produs de organism, dar numai in cantitati mici. Toate cele trei tipuri de acizi grasi au un rol crucial in mentinerea santatii si sunt grasimi ce trebuie sa se regaseasca in regimul alimentar al fiecarei persoane.
Omega 3 Acizii grasi omega 3 sunt cei mai importanti acizi, comparativ cu omega 6 si omega 9, deorece sunt greu de obtinut si cel mai rar intalniti in alimente. Acesti acizi grasi se gasesc in mare parte in peste (somon, macrou, hering, pastrav de balta, sardine, ton alb), dar si in anumite plante si uleiuri vegetale. Omega 3 este o grasime polinesaturata ce se gaseste in 3 forme: acid docosahexaenoic (DHA), acid eicosapentaenoic (EPA) si acid alfa-linoleic (ALA). Omega 3 joaca un rol important in sanatatea inimii, deoarece reduce numarul de trigliceride din sange, scade nivelul de colesterol, reduce aparitia atacurilor de cord si regleaza ritmul cardiac. De asemenea, omega 3 este un nutrient important si pentru buna functionare a creierului, avand un rol important in reducerea aparitiei accidentelor vasculare cerebrale. Mai mult, poate avea beneficii asupra memoriei.
Omega 6 Acizii grasi omega 6 sunt similari cu omega 3, deoarece sunt considerati a fi acizi esentiali care nu pot fi produsi de organism. Diferenta dintre cei doi, este ca omega 6 este mai usor de obtinut. Omega 6 se gaseste in nuci, seminte si uleiuri vegetale, precum cele de soia, sofran, floarea-soarelui si porumb, dar si in carne de pui si oua. Omega 6 ajuta la reglarea tensiunii arteriale, mentine sistemului imunitar si regleaza functia de coagulare a sangelui.Acizii grasi omega 6 sunt similari cu omega 3, deoarece sunt considerati a fi acizi esentiali care nu pot fi produsi de organism. Diferenta dintre cei doi, este ca omega 6 este mai usor de obtinut. Omega 6 se gaseste in nuci, seminte si uleiuri vegetale, precum cele de soia, sofran, floarea-soarelui si porumb, dar si in carne de pui si oua. Omega 6 ajuta la reglarea tensiunii arteriale, mentine sistemului imunitar si regleaza functia de coagulare a sangelui.
Omega 9 Omega 9 nu sunt considerati a fi acizi esentiali, deoarece corpul poate produce acest tip de acizi grasi. Acestia se gasesc din abundenta in uleiul de masline, uleiul de sofran, uleiul de canola, avocado si nuci, migdale, si alune. Corpul poate folosi omega 9 ca si substitut pentru omega 3 si 6 in cazul in care acestia nu se gasesc in organism. Omega 9 ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL), reduce riscul aparitiei cancerului la san si a accidentelor vasculare cerebrale si reduce rigidizarea arterelor. Omega 3, 6, si 9 functioneaza foarte bine cand sunt combinate. Este necesar sa consumam alimente bogate in omega 3, 6 si 9 pentru ne mentine sanatatea inimii, a sistemului imunitar si a creierului. Avand in vedere faptul ca, omega 3 si 6 sunt mai rar intalnite in alimente, iar omega 9 se gaseste din abundenta, s-ar putea crea un dezechilibru, adica vom avea o cantitate mai mare de omega 9 si o cantitate mai mica de omega 3 si 6. Suplimentarea acestora s-a dovedit a fi benefica, deorece suplimentele care combina aceste 3 tipuri de acizi grasi, contin cantitatea optima de omega 3, 6 si 9 necesare pentru organism.
(dupa un articol de pe livestrong.com)