Cele mai bune proteine din zer sau vegetale pentru sala - culturism

Suplimente cu Proteine din zer, vita, vegetale: soia, canepa, mazare, orez, maca, migdale. Cazeina (69)

Suplimentele nutritive din categoria „Proteine” au ca surse proteinele vegetale, din zer, lapte, oua, soia, colostru, carne de vita. Proteinele sustin dezvoltarea masei musculare calitative, au un aport redus de grasimi si carbohidrati, amplifica sinteza proteica si sustin functia imunitara. Citeste despre proteine...

4.7 din 2854 voturi

Proteine

Cuprins:

  1. Definitia proteinelor: Ce anume sunt proteinele?
  2. Rolul proteinelor: De ce avem nevoie de proteine?
  3. Surse de proteine: Ce alimente contin proteine?
  4. Cele mai bune proteine: De ce sa consumam suplimente cu proteine?
  5. Deficienta de proteine: Care sunt semnele deficientei de proteine in corpul uman?

 

  1. Definitia proteinelor: Ce anume sunt proteinele?

Proteinele sunt substante organice macromoleculare formate din aminoacizi; ele sunt prezente in celulele tuturor organismelor vii in proportie de peste 50% din greutatea uscata. Proteinele sunt componentele de baza din masa musculara, par, colagen, piele, enzime si anticorpi (foarte importanti pentru imunitate).



  1. Rolul proteinelor: De ce avem nevoie de proteine?

Din punct de vedere al rolului biologic, putem clasifica proteinele astfel:

1. proteine structurale, care intra in structura membranelor biologice, a tesuturilor si organelor:

  • colagenul intalnit in tesutul conjunctiv (adica de legatura/sustinere) din cartilaje, tendoane, piele, oase
  • elastina ce intra in structura tesutului conjunctiv elastic din ligamente
  • keratina ce se gaseste in cantitati mari in derma (piele), par
  • proteinele membranare ce intra in structura tuturor membranelor biologice

2. proteinele de rezerva: au rolul principal de a constitui principala rezerva de aminoacizi a organismelor vii:

  • cazeina care este componenta proteica majora a laptelui
  • gliadina din cariopsele cerealelor, zeina ce reprezinta principala proteina de rezerva din boabele de porumb
  • ovalbumina si lactalbumina din oua si respectiv din lapte
  • feritina care faciliteaza acumularea ionilor de fier in splina si eliberarea controlata a fierului in organism

3. proteinele contractile: au un rol important pentru miscarea organismelor vii fiind implicate incontractia muschilor, cililor, flagelilor etc. Exemple: actina si miozina din structura miofibrilelor


4. proteinele de transport

  • hemoglobina care asigura transportul oxigenului si dioxidului de carbon
  • mioglobina cu rol in transportul oxigenului la nivel muscular
  • albuminele serice care realizeaza transportul acizilor grasi in circulatia sangvina
  • lipoproteinele serice care asigura transportul lipidelor in sange

5. proteinele cu rol catalitic si hormonal reprezinta o grupa extrem de importanta de proteine functionale. Exemple: enzimele, insulina (cu rol in reglarea nivelului zaharului din sange), glucagonul


6. proteine cu rol de protectie: proteine implicate in imunitate si diferite procese fiziologice de protectie si aparare a organismului fata de anumiti factori externi:

  • trombina ce participa la procesul coagularii sangvine
  • fibrinogenul care este precursorul fibrinei, proteina implicata, de asemenea, in procesul coagularii sangvine
  • imunoglobulinele care formeaza complexele anticorp-antigen. Un anticorp este o proteina capabila sa recunoasca o particula straina de organism (antigen) si sa neutralizeze/elimine elementul patogen respectiv (virus, bacterie, etc).


  1. Surse de proteine: Ce alimente contin proteine?

Surse de proteine animale: Carnea (animale, pasari, pesti), lactate, oua.

Surse de proteine vegetale: seminte (in, canepa, chia), nuci, migdale, fasole, linte, mazare, orez brun, ciuperci;, naut, cereale (secara, ovaz, orz), altele.



  1. Cele mai bune proteine: De ce sa consumam suplimente cu proteine?

  1. Suplimente nutritive cu proteine pentru mentinerea sanatatii

Stilul modern de viata, calitatea fructelor, legumelor si a mancarii din comert in general ne afecteaza negativ capacitatea de a ne hrani in mod adecvat corpul, asigurandu-i toti aminoacizii, proteinele si vitaminele de care are nevoie.

Suplimentele nutritive din magazinul nostru contin doar cele mai bune proteine, de la cei mai respectati producatori de suplimente, folosite de sportivii si culturistii campioni din intreaga lume. Suplimentele de la Mega Proteine sunt produse la standarde deosebit de stricte de calitate. Impreuna cu sportul si un stil de viata echilibrat, ne pot ajuta sa prevenim bolile, imbatranirea prematura, caderea parului, scaderea elasticitatii corpului si multe alte probleme de sanatate.

  1. Proteine pentru vegetarieni

Alimentatia vegana sau vegetariana presupune renuntarea la clase intregi de alimente care in mod obisnuit sunt singurele noastre surse pentru anumite proteine de altfel indispensabile corpului. Suplimentele nutritive cu proteine din surse vegetale (soia, mazare, canepa, aloe vera, orez brun, etc) pot deveni un substitut pentru carne, lapte, branzeturi, oua si alte surse de proteine animale evitate de vegetarieni.

  1. Proteine pentru imbunatatirea performantelor sportive

Este foarte logica legatura dintre sport si consumul de proteine si suplimente. Orice miscare necesita energie, iar energia consuma resurse. Persoanele active si sportivii isi consuma rezervele de nutrienti intr-un ritm accelerat iar cu cat activitatea este mai intensa cu atat corpul se erodeaza mai tare. Asadar, este nevoie de suplimente pentru a reface rezervele corpului, pentru a repara tesuturile, pentru a creste in masa musculara, refacere rapida dupa antrenamente si cresterea fortei si rezistentei. Iti recomandam sa citesti articolele scrise de sportivi si antrenori de fitness pe blogul nostru, pentru a invata mai multe despre cum sa iti imbunatatesti performantele si sa cresti mai repede in masa musculara cu ajutorul proteinelor:

Proteinele si beneficiile acestora



  1. Deficienta de proteine: Care sunt semnele deficientei de proteine in corp?

Corpul uman are nevoie de o cantitate de 10-30% proteine in alimentatia zilnica. Consumul insuficient de proteine poate fi sugerat de urmatoarele semne:

  • Pierderea masei musculare
  • Durere in timpul sau dupa efort fizic
  • Insomnie
  • Oase fragile, usor de fracturat
  • Dureri de cap
  • Par subtire, fragil
  • Probleme de piele
  • Oboseala
  • Metabolism incet
  • Imunitate scazuta
  • Schimbari bruste de dispozitie
  • Refacere inceata dupa rani, boli, etc

 

Bibliografie:
Biochimie - CURS S4 , Prof. Mocanu Carmen, Universitatea de Medicina si Farmacie
livescience.com
lexico.com
health.com
webmd.com
wikipedia.org